Van links tot rechts wil de Tweede Kamer af van kalenderlandbouw. Dat bleek dinsdag bij de stemmingen over de aangenomen motie Vedder. Het uitzonderlijk natte voorjaar laat zien dat het weer zich niet laat leiden door landbouwmaatregelen. Met de motie roept de Tweede Kamer op tot het zoeken naar een structurele oplossing voor kalenderlandbouw. LTO draagt hiervoor een alternatief aan om te bespreken met de overheid.
De gevolgen van de aanhoudende regenbuien zijn afgelopen weken breed uitgemeten in de media. Zo liet LTO bestuurder Edwin Michiels in de Volkskrant zien wat de gevolgen waren van de extreme regenval op zijn bedrijf. Met het huidige beleid worden deze boeren later dit jaar gestraft, terwijl de weersomstandigheden buiten hun invloedsfeer ligt.
Structureel alternatief
Het is een goed teken dat de politiek deze noodkreet heeft opgepakt. De breed aangenomen motie erkent de aanzienlijke uitdagingen waarmee Nederlandse boeren worden geconfronteerd en de onwerkbaarheid van kalenderlandbouw (1-oktoberregel). De motie roept de regering op om met de sector in overleg tot een oplossing te komen. Voor de structurele aanpak is het belangrijk dat goede landbouwpraktijk centraal gaat staan en er ruimte blijft voor ondernemerschap. Met de weersomstandigheden die we dit voorjaar zien, is het cruciaal dat ondernemers zelf de beste maatregelen kunnen nemen op de beste plek, zonder dat dit generiek wordt voorgeschreven.
Fiscaal reserveren
Boeren en tuinders zijn afhankelijk van het weer, ze werken in en met de natuur. Dat blijft onvoorspelbaar, en door klimaatverandering worden agrarisch ondernemers ook geconfronteerd met extremer weer. LTO pleit er daarom voor om het zogenaamde fiscaal reserveren mogelijk te maken. Op die manier kunnen ondernemers in ‘goede’ jaren middelen reserveren voor jaren waarin opbrengsten tegenvallen of zelfs uitblijven. LTO roept hier al jaren toe op en zal hier ook bij het aanstaande kabinet voor pleiten.
Alternatief voor Kalenderlandbouw
Lees in de bijlage het alternatief van LTO voor kalenderlandbouw
Bron: LTO Nederland