Een succesvolle lactatie start in de droogstand. In deze periode wordt de basis gelegd voor een hoge productie. Een juiste aanpak in de transitieperiode resulteert in een soepele en gezonde start van de melkproductie en een snelle dracht.
De droogstand is voor de koe een periode van veel veranderingen die invloed hebben op de energiestofwisseling en de van groep, rantsoen en de melkproductie valt weg. Het groeiende kalf vraagt steeds meer energie en naarmate de afkalfdatum dichterbij komt belemmert deze de voeropname. Het uierweefsel herstelt zich en wordt weer klaar gemaakt voor de volgende lactatie. Een risicovolle periode, dat blijkt wel uit het feit dat 80% van de problemen van de koe ontstaan rondom deze periode.
Vers, fris en smakelijk
Hoe kunnen we deze kwetsbare groep optimaal ondersteunen en problemen voorkomen? Een goed droogstandsrantsoen is een eerste vereiste om de koeien na het afkalven goed op te laten starten. Zoals ieder bedrijf anders is, verschilt ook ieder droogstandsrantsoen. Vers, fris, smakelijk en structuurrijk zijn echter de voorwaarden waaraan elk droogstandsrantsoen moet voldoen.
Pens ondersteunen
Naast een uitgebalanceerd rantsoen is het belangrijk het dier maximaal te ondersteunen m.b.t. de weerstand en de penswerking. Hiervoor is FarmPEQ® Dryplex uitermate geschikt. Dit droogstandsmineraal met organische spoorelementen is speciaal ontwikkeld voor droogstaande koeien en hoogdrachtige vaarzen. De levende gisten in FarmPEQ Dryplex ondersteunen de penswerking waardoor de koeien meer droge stof opnemen. Hierdoor zal het dier minder lichaamsreserves afbreken waardoor het risico op ketose afneemt. De mycotoxinebinder in FarmPEQ Dryplex biedt bescherming tegen eventuele mycotoxines in het rantsoen.
Ook als brok of likblok verkrijgbaar
De adviesdosering van FarmPEQ Dryplex is 150 gr. per dier per dag gemengd door het rantsoen. Voor bedrijven die ‘on top voeren’ zijn de FarmPEQ mineralen sinds kort beschikbaar in brokvorm. Daarnaast is er ook een likblokvariant van 25 kg te verkrijgen die los aan het voerhek of in kunstof bak verstrekt kan worden.