Wie deze stal inloopt, ziet een gemengd gezelschap van koeien. Het merendeel is Jersey, maar er lopen ook Holstein-Friesians en kruisingen met Fleckviehs door de stal. Jan en Wies Renting hebben een melkveebedrijf in Emmen. Sinds enkele jaren is het bedrijf in omschakeling naar Jerseys. Een ras dat goed bevalt.
Overstap naar Jerseys
“Wij zitten hier op veengrond en merkten dat niet al onze zwartbonte koeien voldoende energie haalden uit het voer van ons land. Daarom zijn we overgegaan op Jerseys”, vertelt Jan Renting. De melkveehouder begon met de introductie van twee Jerseys tegelijk op zijn bedrijf. Daarop kreeg hij in november 2021 de kans om 45 Jerseys uit Denemarken aan te kopen.
Het vinden van een geschikt ras was een flinke zoektocht volgens Renting. “We hebben ook een tijdje Fleckvieh geprobeerd, maar deze koeien werden zo groot, dat ze al snel niet meer in onze ligboxen pasten. De Jerseys doen het hier vanaf dag één super goed. Ze geven goed melk en zijn fijn in de omgang. Ze produceren ongeveer zesduizend kilogram melk per jaar met 4,19 procent eiwit en 6,59 procent vet.”
Geen jongveeopfok
Renting heeft een koppel van honderd melkkoeien. Melken gebeurt sinds juni 2017 met een SAC melkrobot, een robot die zowel geschikt is voor grote als voor kleine koeien. Aan jongvee opfokken doet Renting in principe niet. “Er lopen acht jonge koeien door de stal, want enkele koeien uit Denemarken waren drachtig van gesekst Jersey sperma. Deze vaarzen mochten natuurlijk blijven. Nieuwe koeien kopen wij aan, nadat ze hun eerste kalf hebben gekregen. We laten alles insemineren met Belgisch Witblauw. Alle kalveren gaan van het bedrijf af.”
Weinig eisen aan het rantsoen van Jerseys
Een belangrijk voordeel van de Jerseys is volgens Renting dat ze weinig eisen stellen aan hun rantsoen. “Ze krijgen twee soorten brok, kuil en maïs van eigen land, meer niet. Ik ben van mening dat het voer simpel moet zijn.”
Renting gebruikt vijftig hectare voor het verbouwen van gras en maïs. Het gras kuilt hij in in balen. Eén hectare van zijn grond is speelweide, zodat de koeien hun benen buiten kunnen strekken. “Het liefste doe ik meer aan weidegang, maar ik wil ook graag zelf het voer verbouwen, dus dan moet je keuzes maken.” De loonwerker komt alleen op het bedrijf voor werkzaamheden voor de maïsteelt.
Melkveebedrijf Renting
Jan en Wies Renting zijn in omschakeling naar Jerseys. Ze zijn blij met hun keuze: de dieren geven goed melk en zijn fijn in de omgang.
Bedrijf in beeld
melkkoeien: 100 stuks • plaats: Emmen • areaal: 50 hectare • melkproductie: 6.000 kilogram met 6,59% vet en 4,19% eiwit
Ligboxen aanpassen
Samen met zijn vrouw heeft hij 21 jaar geleden het bedrijf overgenomen van zijn vader. Inmiddels vormen zij de derde generatie Renting op deze locatie. Over enkele jaren hoopt de melkveehouder volledig omgeschakeld te zijn naar Jerseys. Dan kunnen de ligboxen worden aangepast naar kleinere maten, zodat deze schoner blijven. Jerseys kunnen namelijk een schofthoogte van 125 centimeter bereiken. Dit ligt een stuk lager dan die bij de meeste koeien in Nederland.
“We zijn heel blij met onze Jerseys. Het was een gok die je neemt, om zo’n grote groep in één keer te vervangen, maar het heeft heel goed uitgepakt”, aldus Wies Renting. Dus als bezoekers over enkele jaren deze stal inlopen, kijken waarschijnlijk vele vragende hoofden op, allemaal van hetzelfde ras.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Ninke Gruiters
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.