LTO heeft gereageerd een open publieke consultatie van de Europese Commissie (EC) over de evaluatie van de Nitraatrichtlijn. LTO onderschrijft dat een goede waterkwaliteit voor de gehele agrarische sector van groot belang is. Echter, de huidige invulling van de Nitraatrichtlijn komt niet overeen met de visie van LTO hoe waterkwaliteit kan zijn verbeterd.
Visie LTO
Volgens LTO ziet dat met name op onderstaande zaken:
- De Nederlandse situatie is in veel opzichten niet vergelijkbaar met die in andere EU-landen. Nederland is een vruchtbare delta en dit pleit voor een andere doelstelling en het stellen van andere normen.
- De richtlijn is sterk verouderd en blokkeert efficiënter en dus duurzamer gebruik van mineralen. Door te bewegen richting doelenbeleid krijgen ondernemers ruimte om hun vakmanschap te gebruiken.
- De richtlijn laat te veel ruimte in protocollen waardoor er geen eenduidig beleid is tussen lidstaten. Een rigoureuze herziening is dan ook nodig.
- Dankzij nieuwe (wetenschappelijke) inzichten en technieken is er meer mogelijk dan de richtlijn toelaat. Hierdoor worden kostbare kansen verspild. Zo dient het gebruik van RENURE toegestaan te worden.
- De afbouw van derogatie is ongefundeerd en staat haaks op het beoogde doel. Dit is niet uitlegbaar en onbewerkte dierlijke mest dient dan ook beter te worden benut.
Evaluatie Nitraatrichtlijn
De Nitraatrichtlijn is een Europese richtlijn die is aangenomen in 1991 om de waterkwaliteit in Europa te beschermen, door de vervuiling van nutriënten uit agrarische bronnen in grond- en oppervlaktewater te verminderen en te voorkomen. De Nitraatrichtlijn vormt een integraal onderdeel van de overkoepelende Kaderrichtlijn Water en is de basis voor het Nederlandse mestbeleid.
Bij de evaluatie wordt beoordeeld of de Nitraatrichtlijn geschikt blijft voor het beoogde doel, en bijdraagt aan een duurzame en veerkrachtige landbouw en voedselzekerheid. Er wordt onder andere onderzocht of de richtlijn, met het oog op het veranderende klimaat en milieu, boeren helpt zich aan te passen. Ook is onderzocht wat de mogelijkheden voor vereenvoudiging, en lasten- en kostenbesparingen zijn, waarbij de nadruk op meer samenhang met andere wetgeving en technologische ontwikkelingen ligt.
Lees hier de volledige inbreng van LTO.
Bron: LTO Nederland