Akkerbouwer Christiaan Kapper teelt zijn soja op een wel heel bijzondere manier: in rogge. “Ik geloof dat deze regeneratieve manier van telen kansen biedt”, aldus de Achterhoeker.
De soja van Kapper staat er goed bij. De planten zijn relatief klein, maar hebben opvallend veel peulen én zijn nog volop nieuwe peulen aan het maken. Het land verraadt al dat Christiaan Kapper (43) op een bijzondere manier teelt. “Naast meer biodiversiteit zie ik in regeneratieve landbouw een verdienmodel door kostenbesparing”, vertelt Kapper, die in Baak zijn regeneratieve akkerbouwbedrijf Soilbase met 13 teelten heeft. Kapper hanteert daarbij het regeneratieve principe van minimale bodembewerking. “Naast kostenbesparing stimuleert dit de bodembiologie, die je vervolgens benut voor je gewas. Daarnaast werk ik zoveel mogelijk met een continue bodembedekking om onkruid te onderdrukken.”
No-till soja telen
Op een voormalig maisperceel heeft de ondernemer in het najaar winterrogge gezaaid. In het gewas, van ruim 1.60 meter hoog, heeft hij met een maiszaaimachine en GPS soja gezaaid. No-till, zoals dat in de regeneratieve landbouw heet, dus zonder ploegen of andere grondbewerking. Na het zaaien heeft hij met een cambridgerol de rogge gerold. “Als je rogge in volle bloei knakt, zit alle energie bovenin. Dus als je de sapstroom onderbreekt gaat de plant dood. De dode plant bedekt dan de grond, waardoor je geen onkruid krijgt én je hebt voeding voor de sojaplant”, legt Christiaan zijn theorie uit. Met het rollen was nog niet alle rogge doodgegaan, dus daarom heeft Kapper in de buitenste rand van het perceel de rogge doodgespoten en een onkruidbestrijding tegen grassen en breedbladige onkruiden gedaan. “Dit doe ik liever dan een grondbewerking, waarmee ik mijn bodemleven verstoor.”
Rogge legt stikstof vast
De soja moet zich door een flinke laag plantaardig materiaal, mulchlaag, heen worstelen. “Dat vond ik ook nog best spannend”, geeft Christiaan direct toe. “Maar de theorie is dat je de soja zo dwingt om zich meer uit te strekken, waardoor de onderste peulen minder dicht op de grond komen en dus makkelijker te combinen zijn.” Iets dat in het perceel duidelijk te zien is. De keuze voor rogge als onderlaag is bewust. “Rogge houdt van stikstof, dus neemt de stikstof in de bodem op. De soja komt hierdoor in een relatief stikstofarme grond. Dit dwingt de plant om te investeren in de stikstofknolletjes, die aan het begin van de groei aangemaakt worden. De dode rogge wordt vervolgens verteerd, waardoor er later in het seizoen wel weer stikstof voor de soja vrijkomt, die op dat moment al goede stikstofknollen heeft aangemaakt”, legt Christiaan uit, die de soja niet heeft bemest. De planten hebben dan ook opvallend grote stikstofknollen. “Daarnaast heeft rogge een onkruidonderdrukkende werking, wat allelopathie heet. Rogge vormt stoffen die de kiemen van andere planten en dus ook onkruiden remmen. Soja wordt relatief diep gezaaid, en is een sterke kiemer en heeft nagenoeg geen last van deze remmende stoffen.”
Agressiever rollen
Voor Kapper is dit het vierde jaar soja telen, maar voor het eerst op deze manier. “Ik schat in dat mijn opbrengst nu richting de 3 ton per hectare gaat, vergelijkbaar met andere jaren.” De kosten daarentegen zijn aanzienlijk lager, door de besparing op grondbewerking, bemesting en gewasbescherming. Volgend jaar gaat de innovatieve teler hier zeker mee verder. “Ik ga agressiever rollen, zodat de rogge echt goed doodgaat. Volgend jaar ga ik eerder zaaien, nu was ik eind mei, maar het had best begin mei gekund. Daarnaast ga ik een diversere groenbemester samenstellen, voor een nog bredere bodembiologie”, vertelt Kapper, die nu denkt aan rogge in combinatie met Phacelia en Brassica.
Mais en soja direct in groenbemester zaaien
“Dit principe van zaaien in een groenbemester werkt ook bij andere gewassen, zoals bij mais”, is de overtuiging van Christiaan. “Het voordeel is dat je er weinig bijzondere machines voor nodig hebt, het is zeker de moeite waard om het eens op jouw bedrijf te proberen”, besluit de ondernemer bevlogen.
Bron: Agrifirm