Melkveehouder Sjaak Sprangers zal deze middag toelichten hoe hij omgaat met jakobskruiskruid in de bedrijfsvoering en wat voor veranderingen hij heeft opgemerkt sinds het uitzetten van de jacobskruidaardvlo. Een onderzoeker van het Louis Bolk Instituut zal het onderzoek verder toelichten. Schrijf je gratis in voor dit informatieve bedrijfsbezoek en ontdek mogelijke oplossingen.
Praktische informatie
- Datum: 10 augustus 2023
- Tijd: 13:30 tot 15:30 uur
- Inschrijving: stuur een mail naar Irma en Sjaak (sjaak.suzanne@gmail.com) onder vermelding van het aantal personen.
- Adres: Duinlaan 3, 5171 RN Kaatsheuvel (Boerderij Den Doorn). Aanrijden via Waalwijksebaan. Parkeren langs de weg. Verzamelen bij de boerderij.
Het bedrijfsbezoek is primair gericht op collega-boeren en agrarische studenten. Deelname aan het bedrijfsbezoek is gratis.
Jakobskruiskruid
Jakobskruiskruid bevat gifstoffen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij (onder andere) rundvee en paarden. Tijdens begrazing eet het vee de plant meestal niet. Maar bij voederwinning in de vorm van hooi of kuilvoer herkend het vee de plant niet meer en kan er schade aan de gezondheid optreden.
Vooral op extensiever beheerde natuurgronden is Jakobskruiskruid een groot probleem voor de melkveehouderij. Vanwege de giftigheid van deze plant kunnen de gronden vaak niet meer effectief gebruikt worden als hooiland. Maar ook bij intensiever gebruikte graslanden is Jakobskruiskruid een groeiend en hardnekkig probleem.
Demonstratiebedrijf Sprangers
De Familie Sprangers runt een melkveebedrijf in Kaatsheuvel met 62 Jersey koeien die gehuisvest worden in een innovatieve Kwatrijnstal. Bijna alle grond wordt gepacht van Natuurmonumenten en wordt extensief beheerd. Jacobskruiskruid komt veelvuldig voor en vormt een uitdaging in de voederwinning.
Natuurlijke bestrijding van jakobskruiskruid met jakobskruidaardvlo
Er wordt al langer gezocht naar manieren om jacobskruiskruid te verminderen en te bestrijden. Een mogelijke oplossing ligt in natuurlijke bestrijding door middel van het uitzetten van de jacobskruidaardvlo; een kever die zich uitsluitend voedt met jacobskruiskruid. Zowel de larven als de volwassen kevers kunnen de planten flink aantasten en daarmee verminderen. Vijf jaar geleden is door het Louis Bolk Instituut, onderzoeksinstituut voor duurzame landbouw, deze kever uitgezet om te onderzoeken of het aantal planten zouden verminderen. Dit jaar is er een duidelijke afname van jacobskruiskruid te zien op de plek waar de kevers waren uitgezet.
Bron: Louis Bolk Instituut