Ondernemers kunnen hun uitvindingen voortaan in 17 Europese landen tegelijk beschermen met een enkel octrooi. Vanaf vandaag kunnen zij namelijk het unitair octrooi aanvragen. Dit octrooi geldt in alle 17 deelnemende landen tegelijk. De introductie van het nieuwe systeem is een onderdeel van vernieuwing van het Europees octrooisysteem.
Het officiële startschot voor het unitair octrooi is gegeven en het treedt sinds 1 juni dan ook effectief in werking. Tot nu toe was octrooibescherming nog steeds nationaal geregeld, dat betekent dat je ook bij internationale bescherming nationale octrooien per land moet laten valideren of laten verlenen. Dit kan via verschillende eengemaakte procedures zoals de Europese procedure (centrale aanvraag, centrale verlening en nationale validatie) of internationale procedure (centrale aanvraag en nationale verlening).
Unitair octrooi in de Europese Unie
Dit unitair octrooi zal in de toekomst geldig zijn in alle EU-lidstaten die aansluiten op het systeem, momenteel zijn dat 17 landen, met name België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden. Het unitair octrooi is niet “nieuw” op zich, maar een Europees octrooi dat onmiddellijk van kracht is in alle deelnemende landen.
Handhaving van het unitair octrooi vindt plaats bij het Unified Patent Court (UPC). Hiervan zijn in München en Parijs al hoofdvestigingen. Vanaf vandaag is ook een lokale vestiging in Den Haag actief. Ondernemers kunnen daar terecht met conflicten over de naleving.
Wat verandert er niet?
De aanvraag zal nog steeds bij het Europees Octrooibureau (EOB) ingediend worden (geen EU-instelling), en door het EOB verleend worden zoals het geval is bij het Europees octrooi. De nationale, internationale en Europese octrooien blijven ook nog steeds bestaan.
Wat verandert er wel?
Er ontstaat een extra optie: wanneer het Europees octrooi verleend wordt, kan dit eenheidswerking krijgen, waardoor het het octrooi is met werking in de 17 EU lidstaten. Ook is er een nieuwe rechtbank opgericht, waar enkel octrooien behandeld worden (zowel bepaalde Europese octrooien zonder eenheidswerking en unitaire octrooien). Dit Unified Patent Court zal een uitspraak doen die geldig is in de 17 EU-lidstaten.
Wat zijn de voordelen van het unitair octrooi?
Het unitair octrooi zal een stuk goedkoper zijn dan nu het geval is. De octrooitaksen per land en de vereiste vertalingen worden namelijk vervangen door 1 octrooitaks en door veel beperktere vertalingsvereisten. Verder wordt de administratieve complexiteit verlaagd, en zal je onmiddellijk bescherming krijgen in een groot deel van de EU (17 lidstaten). Ook de procedures inzake inbreuken en de geldigheid van octrooien moeten niet meer land per land gevoerd worden. Er wordt namelijk een nieuwe rechtbank opgericht: het Unified Patent Court (UPC). De beschermingsomvang zal ook dezelfde draagwijdte hebben in de verschillende deelnemende landen (wat vroeger niet altijd het geval was).
Wat zijn de nadelen van het unitair octrooi?
Een unitair octrooi blijft duur en wanneer het unitair octrooi succesvol aangevochten wordt, verdwijnt dit onmiddellijk overal. De instandhoudingskosten blijven ook vast, je kan deze niet verminderen door het octrooi te beperken in enkele landen (wat wel mogelijk is bij bv. het Europees octrooi wanneer je voor bepaalde landen geen taksen meer betaalt).