Landelijk zijn er veel initiatieven om te voorkomen dat er bij het maaien slachtoffers vallen onder weidevogels, hazen, konijnen en reekalveren. Dit kan met eenvoudige hulpmiddelen, maar ook inzet van drones kan helpen. Zeker om reekalveren te vinden, die de komende tijd weer veel worden geboren.
Zo is Wildbeheereenheid De Moer e.o. in Midden Brabant een project gestart om te voorkomen dat er dieren onnodig slachtoffer worden bij het maaien van weilanden. Sommige dieren zijn van nature gewend om bij gevaar stil op de grond te gaan liggen (te drukken) in plaats van de vluchten voor het gevaar.
Wildbeheereenheid De Moer maakt veehouders en loonwerkers die maaien er extra van bewust dat met relatief weinig inspanning veel maaislachtoffers voorkomen kunnen worden. De manier waarop dit het beste kan gedaan worden hangt ook af van de diersoort. Leden van de Wildbeheereenheid zijn voor veehouders en loonwerkers vraagbaak en bieden ook een helpende hand voor de juiste oplossing in hun specifieke situatie.
Zo kunnen voor het voorkomen van maaislachtoffers onder reekalfjes de avond voor het maaien vlaggen in het weiland worden gezet, waardoor de kalfjes door hun ouders verlegd worden naar andere plekken buiten de maaizone. Voor kleinere zoogdieren en vogels kan het helpen om vanuit het midden van het weiland naar buiten te maaien. Zo krijgen de dieren de kans om uit de maaizone te gaan terwijl ze zich wel kunnen blijven verstoppen.
Extra aandacht dit jaar is er voor wildredders, die op de tractor gezet kunnen worden bij het maaien en extra waarschuwend geluid maken, waardoor de dieren eerder weggaan dan stilletjes op de grond gaan liggen. Wildbeheereenheid De Moer heeft met financiële hulp boeren, jagers, de Nederlandse Jagersvereniging (KNJV), Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG), Vereniging Het Ree (VHR) en Outdoorwinkel Barrel and Boar, vijftien wildredders aan kunnen schaffen die dit maaiseizoen al ingezet worden bij het maaien door de boeren en loonwerkers.
Reekalveren vinden met drone
Met behulp van een drone met een warmtebeeldcamera kan een perceel snel en effectief worden geïnspecteerd op aanwezigheid van reekalveren. Tim Sas van Dronewildobservatie is iemand die dit kan verzorgen. Hij stelt dat een perceel van enkele hectares binnen twintig minuten met een drone kan worden geïnspecteerd. “Het werkt simpel en doeltreffend. Handmatig zoeken of schade aan maaiers kosten meer. Bovendien voorkom je risico van botulisme door kadaverresten in het gras”, meldt Sas.
Sas ziet dat de geboorte van reeën nu op gang komt. “De piek ligt meestal begin juni. Dus de komende weken worden er veel geboren. In de weken hiervoor zag ik veel drachtige reegeiten en gisteren vond ik twee kalfjes.” Met zijn drone met warmtecamera vindt Sas niet alleen reekalveren, maar ook grondbroeders en hazen.
Sas werkt vooral in opdracht van wildbeheereenheden. Onder veehouders en loonwerkers mocht de animo voor zijn diensten wat hem betreft nog wel groter worden. “Vaak is het een kwestie van ‘wie moet dat betalen’ en dat is jammer”, vindt hij.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: WBE De Moer