De weideperiode is weer in volle gang. Weidend vee heeft voldoende en schoon water nodig. Een mobiele veedrinkbak biedt uitkomst om vertrapping van slootkanten te voorkomen. Agrariërs kunnen nu zo’n drinkbak aanschaffen met subsidie via Landbouwportaal Noord-Holland.
Een mobiele veedrinkbak voorkomt vertrapte slootkanten. Dat heeft veel voordelen: bodemdeeltjes, en daarmee ook nutriënten, komen niet in het water terecht. Ook gaat er geen agrarisch land verloren en is er minder slootonderhoud nodig. Een stevige oever met daarop oevervegetatie zorgt ook voor een goede waterkwaliteit en draagt bij aan de biodiversiteit. Een mobiele veedrinkbak is gemaakt om regelmatig te verplaatsen met het weidend vee. Zo wordt ook de grond rond de bak zo min mogelijk beschadigd.
Subsidie op de aanschaf
Vanwege alle voordelen van een mobiele veedrinkbak stelt Landbouwportaal Noord-Holland subsidie beschikbaar voor de aanschaf ervan, van maximaal 3.000 euro per aanvraag. Agrarische ondernemers kunnen de subsidie direct aanvragen via www.landbouwportaalnoordholland.nl.
Veedrinkbak op maat
Er zijn verschillende mobiele veedrinkbakken op de markt: aangepast qua maat en inhoud op verschillende soorten vee. Sommige werken op zonnepanelen of zijn volautomatisch. Ze zijn allemaal eenvoudig en flexibel te plaatsen en gemakkelijk schoon te maken.
Gratis kennis op je bedrijf
Bij Landbouwportaal Noord-Holland kunnen ondernemers terecht voor kennis, advies en subsidies rond vijf thema’s: inrichting en het beheer van percelen en oevers, duurzaam bodembeheer, gewasbeschermingsmiddelen en voldoende zoetwater. Al meer dan de 1800 agrariërs in Noord-Holland maken gebruik van het Landbouwportaal. Bijvoorbeeld voor een kosteloos bedrijfsbezoek van een onafhankelijke coach voor advies op maat. Met dat advies is al snel een verbetering in de bodem- en waterkwaliteit te realiseren.
Samenwerking
Het Landbouwportaal maakt deel uit van het Programma Samenwerken aan Bodem & Water. Het is ontstaan uit een samenwerking van de Noord-Hollandse waterschappen, LTO Noord, de agrarische collectieven, KAVB en de provincie. Zij werken zo samen aan een schone, gezonde natuurlijke omgeving waar de landbouw kan floreren en biodiversiteit de ruimte krijgt.