Agrarische ondernemers staan voor diverse uitdagingen in de huidige tijd, waaronder de noodzaak om de CO₂-uitstoot te verminderen. Omgaan met het klimaat op het bedrijf is dan ook een onderwerp wat de agrarische ondernemer direct voelt in de bedrijfsvoering. In samenwerking met ZLTO zijn wij op zoek naar deelnemers die mee willen worden genomen in de mogelijkheden van klimaatbewust ondernemen.
Er worden, verspreid over de periode van september 2023 tot en met december 2024, 7 studiegroepbijeenkomsten georganiseerd. Hierin wordt dieper ingegaan op onder andere CO₂-reductie door mest te vergisten, vastlegging in de bodem of door het creëren van een verdienmodel voor de reductie van CO₂. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om te werken aan hun eigen verduurzamingsplannen, waarbij een deskundige toelichting geeft op mogelijke maatregelen. Vaak hebben de toegepaste maatregelen direct een positief zichtbaar effect op de omgeving.
Uitdagingen en oplossingen
Tijdens de studiegroepbijeenkomsten zijn er specialisten van DLV Advies, ZLTO en/of externe sprekers aanwezig. De inhoud van de bijeenkomsten wordt mede bepaald door de wensen van de deelnemers. Vooralsnog zal er dieper ingegaan worden op onderwerpen als:
- Mono-mestvergisting
- CO₂-vastlegging bodem/teeltmanagement
- CO₂-rechten – verdienmodel (carbon credits)
- Energiemanagement/accu’s
- Energiebesparing
- Voer- en managementmaatregelen
- Mestmanagement (mineralenconcentraat, urine/feces, digestaat)
Deelnemen
Bent u rundvee- of varkenshouder in de regio Noord-Brabant en wilt u meer weten over én aan de slag met verschillende duurzaamheidsdoelen die toepasbaar zijn in uw bedrijfsvoering, meld u dan aan voor dit project. Het aantal plaatsen is beperkt. Voor de begeleiding wordt een eenmalige bijdrage van €200 gevraagd.
De bijeenkomsten starten medio september 2023 tot en met december 2024. Aanmelden kan via onderstaand formulier. Wilt u eerst meer informatie, neem dan contact op met projectleiders Anne van Heesbeen of Lisanne Wouters.
Bron: DLV Advies