Na een productiedaling van twee procent vorig jaar komen de volumes voor de agrarische sector ook dit jaar lager uit. ABN AMRO verwacht een volumedaling van één procent dit jaar en nog eens één procent volgend jaar.
De belangrijkste reden voor een daling van de productie zijn de hoog blijvende energieprijzen, waardoor
sommige glastuinders zijn gestopt en andere hun teeltplannen aanpassen. Aan de vraagkant ligt
onzekerheid op de loer als gevolg van de verminderde koopkracht bij consumenten. De melkaanvoer zal dit jaar naar verwachting wel hoger liggen, maar als gevolg van de opkoopregelingen staan de volumes van de melkveehouderij op wat langere termijn wel structureel onder druk.
Inkoopkosten nog op hoog niveau
De prijzen voor belangrijke kostenposten als veevoer, kunstmest en energie zijn voorbij hun hoogtepunt, maar liggen vooralsnog wel op een hoog niveau. Daar komen dit jaar hogere arbeidskosten en rentelasten bij. Het aandeel arbeidskosten in de totale kostprijs is in de landbouw relatief laag, maar er zijn wel flinke verschillen tussen de subsectoren. Glastuinbouwbedrijven, zoals tomaten- en bloemtelers, hebben hoge arbeidskosten. Zij maken gebruik van relatief veel arbeid. Akkerbouw- en veeteeltbedrijven hebben juist weer een veel kleiner aandeel arbeidskosten. Een groot deel van de werknemers in de landbouw is flexibel. Circa de helft van het personeel zijn uitzendkrachten. Met name in het seizoenswerk is veel gebruik gemaakt van uitzendkrachten.
Lonen in de land- en tuinbouw
De lonen in de land- en tuinbouw stegen volgens cijfers van het CBS gemiddeld met zes procent in april. Volgens de laatste cijfers van het AWVN zal voor 2023 de gemiddelde contractloonstijging voor heel het jaar ook op zes procent uitkomen. Met name de glastuinbouw zal zijn geraakt door een stijging van de arbeidskosten. Wel maakt de branche relatief veel gebruik van flexibele arbeid, hierdoor zijn zij in staat om de arbeidskosten in de periode dat er minder geproduceerd is vanwege de hoge energieprijzen te verlagen.
Bron: ABN AMRO