Groene braak kan meetellen voor de eco-regeling als het als hoofdteelt is toegepast op een perceel of akkerrand met een minimale breedte van drie meter. Het is niet verplicht om groene braak in te zaaien, spontane opkomst is ook toegestaan. Echter het risico is dan dat er niet voldaan is aan de eis dat minimaal 80 procent van de oppervlakte bedekt is met groene braak.
De groene braak mag niet bemest zijn en er mogen geen gewasbeschermingsmiddelen toegepast zijn. Ook is het niet toegestaan om de groene braak te beweiden of te oogsten voor veevoer. Het is wel toegestaan om de groene braak te onderhouden door bijvoorbeeld het gewas te maaien en af te voeren, en niet als veevoer te gebruiken. Verder is het niet mogelijk om groene braak toe te passen op de verplichte bufferstroken.
Grasland inzetten voor groene braak
In eerdere communicatie met RVO is aangegeven dat tijdelijk- en blijvend grasland ingezet mag zijn voor groene braak, met de gewascode groene braak spontane opkomst (6794). Echter is RVO op dat antwoord teruggekomen. De voorwaarde om gewascode 6794 (groene braak, spontane opkomst) te gebruiken is dat eerder gepote/gezaaide gewassen ondergewerkt moet worden.
Derogatie en groene braak
In de derogatiebeschikking is aangegeven dat aansluitend aan het scheuren van grasland verplicht stikstofbehoeftig gewas geteeld moet worden. Dit houdt in dat groene braak spontane opkomst ineens geen optie meer is.
Bron: Agrifirm