Er gebeurt veel op de grondstoffenmarkt. De euro zet een dalende trend voort, terwijl de sterkere dollar drukt op de graanprijzen. Eiwit blijft krap en duur. Ook zijn er gemixte reacties op de bijproductenmarkt.
Euro: dalende trend zet voort
De koers euro/dollar is terug gelopen van 1.07 tot 1.058, waardoor het importeren van goederen buiten de EU nog weer duurder is geworden. Het exporteren vanuit de EU levert meer op. De koers bevindt zich weer terug op de niveaus van rond de jaarwisseling, met als belangrijkste reden de renteverhoging in de VS. Naar aanleiding van de notulen van de FED prijst de markt nieuwe renteverhogingen in.
Sterke dollar en dalende graanprijzen
De volatiliteit heeft plaats gemaakt voor twee dalende prijsweken in de granenmarkt. De sterkere dollar drukt op de prijzen, maar ook is er een ruim aanbod van tarwe vanuit het Zwarte Zeegebied. De gesprekken over het verlengen van de graancorridor blijven op gang. Ondertussen arriveert de Australische gerstoogst op de markt en kan er een verschuiving plaatsvinden in de markt wanneer China besluit om Australische gerst toe te laten. De maismarkt ondervindt momenteel weinig fluctuatie. Deze stabiliteit wordt veroorzaakt door de sterke sojaprijzen en de onzekerheid van de Chinese importvolumes.
Eiwit blijft krap en duur op grondstoffenmarkt
Door carnaval is het erg rustig geweest op de markten, die onder druk blijven staan door de weercondities in Argentinië. Ondanks dat Brazilië goed in de oogst zit, weegt dit niet op tegen de lastige condities in buurland Argentinië. Ook de crush in Brazilië draait volop, maar dat kan niet compenseren voor de slecht draaiende Argentijnse crush. Dus de fysieke eiwittenmarkt blijft erg krap. Sojaraap en zonneschroot blijven lastig door een krappe toevoer waardoor er steeds minder beschikbaar is.
Raap en zonnepitschroot zijn nagenoeg onveranderd gebleven in deze krappe markt. Veel partijen hadden in het begin van het nieuwe jaar prijsdalingen verwacht en hebben daardoor niet veel in de boeken staan. Zonnepitschroot blijft tot aan april krap maar het aanbod lijkt dan ruimer te worden.
Al met al is het aanbod van eiwitrijke grondstoffen krap aan de voorkant, waardoor prijzen verder oplopen. Het prijsverschil voor directe levering en voor de maanden verder weg is dan ook nog steeds groot. Door deze onveranderde krapte is het nog steeds belangrijk om de aanvraag voor vrachten heel ruim van te voren aan te geven.
Gemixte reacties op de bijproducten op grondstoffenmarkt
De bijproducten hebben verschillende prijsbewegingen laten zien. Bietenpulp is met flinke sprongen verder gedaald de afgelopen weken. Maar ook sojahullen hebben een prijsdaling laten zien, ondanks de krappen sojamarkt. Tarwegries is redelijk gelijk gebleven, terwijl de palmpitschilvers een lichte stijging hebben laten zien.
Bron: Agrifirm