Om mee te kunnen doen aan het GLB moet je een ‘actieve landbouwer’ zijn. Dit betekent: KVK-geregistreerd met een hoofdfunctie landbouw, of een nevenfunctie landbouw met accountantsverklaring of minder dan 5.000 euro steun hebben ontvangen.
Deadlines rondom het nieuwe GLB
Van 1 maart tot 15 mei kan de Gecombineerde Opgave gedaan worden. Vervolgens kunnen van 15 mei tot 30 november nog wel wijzigingen doorgegeven worden, maar is dat net als andere jaren afhankelijk van hetgeen je aanpast, of je dan een korting krijgt op de uitbetaling.
Tussen 15 oktober en 30 november doe je de definitieve aanvraag van 2023 en een deelnamemelding voor 2024. Vanaf 1 december vindt de uitbetaling plaats. Houd er rekening mee dat je tussen 15 oktober en 30 november dus aangeeft welke (eco-)activiteiten je binnen het GLB hebt uitgevoerd én je in het najaar je teeltplan voor 2024 bekend hebt en doorgeeft.
Bufferstroken in de Gecombineerde Opgave
RVO geeft zelf in de percelen aan welke bufferstroken er zijn en welke breedte ze hebben. Bufferstroken teken je in als deze meegenomen worden voor de oppervlakte 4 procent niet-productief areaal, een eco-regeling of je een ander gewas op de bufferstrook hebt staan. Verplichte bufferstroken hoef je niet in te tekenen.
Derogatiebedrijven zijn vrijgesteld van de voorwaarde 4 procent niet-productief areaal en hoeven geen bufferstroken in te tekenen tenzij je deze intekent als eco-maatregel voor een hogere ha-premie (brons, zilver, goud). Houd er rekening mee dat de teeltvrije zone leidend is voor de breedte van de bufferstrook. Verder geldt: Een bufferstrook telt vanaf de insteek van de sloot en kan samenvallen met een schouwpad of ander landschapselement. Het schouwpad telt mee in de breedte van de bufferstrook, en hoeft niet in eigen beheer te zijn.
Wat mag er op de bufferstrook?
Je kunt een bufferstrook hebben als teeltvrije zone, voor de 4 procent niet-productief areaal (conditionaliteit GLMC 8) of inzetten voor de eco-regeling. Er mag op een bufferstrook geen mest en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. Een bufferstrook die ingezet wordt voor 4 procent niet-productief areaal óf de eco-regeling mag niet beweid, gemaaid of geoogst worden. Uitzondering hierop is dat een kruidenrijk mengsel wel gemaaid en afgevoerd mag worden. Afvoeren betekent dat het niet als voer gebruikt mag worden.
Derogatie en GLB
In februari wordt een nieuwe kamerbrief verwacht waarin meer duidelijkheid komt over de derogatie. Op de veelgestelde vraag ‘wat telt mee voor de 80/20 verhouding voor derogatie?’ is er dan ook nog geen antwoord.
Bron: Agrifirm