De koe Wassenaar 356 van maatschap van Balen vestigt maar liefst twee records bij Bayern Genetik tegelijk: ze is de eerste ‘van nature hoornloze’ Fleckviehkoe in Nederland die meer dan 100.000kg melk heeft gegeven. Bovendien is zij de honderdtonner met de hoogste dagproductie, namelijk 43kg melk/dag. Wassenaar 356 maakte de honderd ton melk vol in 7 lactaties, waarbij ze een gemiddelde 305 dagen productie realiseerde van 14.100kg melk met lactatiewaarde 117.
Eerste hoornloze honderdtonner
Wardy van Balen realiseert zich dat hij een bijzondere koe op stal heeft staan. Hij is dan ook vol lof over haar. “Destijds kon ik de moeder van Wassenaar 356 niet drachtig krijgen, terwijl ik er nog graag een vaarskalf van wilde. Daarom gebruikte ik de Fleckviehstier Ralmes PS die bekend stond als een zeer goede bevruchter. Nou, daar is Wassenaar 356 uit voortgekomen. Het is een hoornloze koe met een prima bespiering en een heel fijn karakter. In tegenstelling tot haar moeder is Wassenaar 356 wel heel vruchtbaar. Ze had maar 9 inseminaties nodig voor 8 drachtigheden. Daarvan bracht ze 5x een tweeling. Desondanks gaf ze regelmatig tot wel 70 liter daags. Deze koe heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd.”
Hoornloos met stompjes
Wassenaar 356 voldoet tot in detail aan het verervingspatroon van Ralmes PS. PS betekent dat 50 procent van de kalveren van nature hoornloos is met stompjes. Waar bij andere koeien de horens staan, zitten bij Wassenaar 356 twee hoornachtige oneffenheden.
Deze ‘stompjes’ zijn echter niet vergroeid met de schedel, maar zitten vast aan de huid. Je kunt de beide stompjes dan ook met de vinger op-en-neer bewegen. De koe kan ze niet gebruiken als wapen of andere koeien ermee verwonden. Wassenaar 356 hoefde dan ook niet onthoornd te worden.
Groeiende belangstelling ‘hoornloos fokkerij’
Bayern Genetik loopt voorop in de ‘van nature hoornloos’ fokkerij bij Fleckvieh. Thomas Pfaller, de fokkerijspecialist van Bayern Genetik, vertelt hierover het volgende. “In 1975 is voor het eerst het hoornloos gen ontdekt bij Fleckvieh. Vanaf 2000 werden de eerste ‘van nature hoornloos’ Fleckviehstieren aan de ki verkocht. Sinds 2010 heeft Bayern Genetik zeker 280 hoornloze stieren aangekocht en getest.”
Bron: Bayern Genetik