Hoewel levensduur voor steeds meer melkveehouders een punt van aandacht is, worden de adviezen van de erfbetreders daar niet altijd op afgestemd. VKON en Valacon willen daarom erfbetreders meer bij de levensduurverlenging betrekken door een betere onderlinge uitwisseling van kennis en ervaring.
Melkveehouders ondersteunen bij levensduurverlenging
Op dinsdag 24 januari 2023 organiseren VKON en Valacon in het Overijsselse Oxe (bij Deventer) daarvoor een fysieke bijeenkomst van 12.00 tot 15.00 uur met erfbetreders. Om met hen in gesprek te gaan over de mogelijkheden om melkveehouders te ondersteunen bij de levensduurverlenging. Ook zal onder de deelnemers gepolst worden op welke manier de kennis en ervaring die beschikbaar zijn en die nog ter beschikking komen, kunnen worden gebundeld en makkelijk toegankelijk kunnen worden gemaakt voor andere erfbetreders.
Een gemiddeld oudere veestapel vraagt een andere benadering, omdat oudere koeien andere problemen met zich meebrengen dan jonge koeien. Ze zijn bijvoorbeeld minder persistent, hebben meer kans op ketose en melkziekte, en zijn gevoeliger voor veranderingen. Aan de andere kant hebben ze ook voordelen zoals de herkenbaarheid en de voorspelbaarheid van gedrag in het koppel.
Langere levensduur minder belangrijk als hoge productie
In de praktijk blijken de adviezen zich vaak nog te richten op een hogere productie en in veel mindere mate op een langere levensduur. Bij oudere koppels zal ook vaker de afweging gemaakt moeten worden of een koe nog wel geïnsemineerd moet worden, omdat ze misschien de volgende lactatie niet meer goed doorkomt. Het oordeel van de melkveehouder is gebaseerd op de ervaringen met de koe, maar het oordeel van bijvoorbeeld de dierenarts kan doorslaggevend zijn. Ook kunnen de veevoeradviseur, financieel adviseur en de fokkerijadviseur daarbij een rol spelen.
Onderzoek naar oudere koppels
Onderzoeken naar gezondheid, vruchtbaarheid, voeding etc. zijn hoofdzakelijk uitgevoerd met koeien met een gemiddelde leeftijd die ver onder het economisch optimum van acht lactaties ligt. Het heersende beeld dat een oud koppel koeien meer gezondheidsproblemen geeft, wordt daarmee voortdurend bevestigd. Terwijl, op bedrijven waar de levensduur structureel is verlengd, dat in de praktijk niet het geval is. Daarom is het van belang dat kennis van en ervaring met levensduurverlenging voor de adviespraktijk toegankelijk wordt gemaakt en wordt uitgewisseld.
De bijeenkomst is een vervolg op een eerdere online bijeenkomst met erfbetreders waaruit bleek dat er onder hen belangstelling bestaat om tot afstemming te komen over thema’s rond levensduur.
De bijeenkomst is deze keer met name gericht op de erfbetreders binnen Overijssel en krijgt een vervolg door middel van online bijeenkomsten later dit jaar.
Bron: VKON