Biohuis is de vereniging van biologische boeren en tuinders in Nederland en geeft middels een brief kort reactie op de ''Regeling krachtvoor voor melkvee''.
Reactie Biohuis
14 mei 2020
Geachte Kamerleden,
Hierbij geven wij kort een reactie op de regeling diervoeders die de minister vorige week heeft aangekondigd.
In haar brief van 24 april schreef de minister dat de biologische sector nu al bijdraagt aan de verlaging van de stikstofdepositie. Die bijdrage willen onze sector graag leveren en verder vergroten. De regeling diervoeders is daarvoor juist een grote bedreiging.
De biologische landbouw heeft als doel en werkwijze een integrale benadering en het beschermen van natuur en milieu, geborgd door Europese wetgeving. Deeloplossingen die de integrale landbouwpraktijk belemmeren door juridische beperkingen en voorschriften op deelterreinen, zonder het grotere geheel erbij te betrekken, zijn daarom een grote bedreiging. Daarom is het zo belangrijk dat boeren weer kunnen gaan sturen op het behalen van doelen, zoals een laag stikstofoverschot per hectare.
De net uitgebrachte regeling ‘krachtvoer voor melkvee’ is een voorbeeld van een zeer gedetailleerd middelvoorschrift, dat letterlijk alleen naar de onderdelen kijkt en niet naar het geheel. Daardoor dreigt deze regeling het voor veel biologische boeren onmogelijk te maken om een optimale mix van voer samen te stellen, dat gemiddeld arm is aan ruw eiwit. Het doel van de regeling, een lager eiwitgehalte in het rantsoen, wordt door biologische melkveehouders al ruim gehaald met gemiddeld zo’n 155 a 160 gram stikstof per kg voer. Maar daarvoor is het wel nodig dat zij eiwitarme voedergewassen, zoals natuurgras of mais, kunnen aanvullen met een scala aan eiwitrijkere gewassen. Die laatste mogen volgens de regeling dan veelal niet meer op bedrijven aanwezig zijn. Terwijl de biologische melkveehouderij door een integrale bedrijfsvoering al aantoonbaar minder stikstofemissies per hectare heeft. Dit bereikt zij door een combinatie van vijf factoren, te weten:
- minder dieren per hectare en per m2 in de stal;
- meer beweiding, waardoor faeces en urine gescheiden blijven;
- geen gebruik van kunstmest;
- lager niveau van stikstof bemesting (geen derogatie);
- andere voer samenstelling, met minder stikstof (ruw eiwit).
Met oog op de integrale biologische benadering én dierenwelzijn doen wij een klemmend beroep op u om de minister op andere gedachten te brengen. We geven graag een nadere toelichting.