De eerste uitkoopregeling voor boeren om de stikstofuitstoot te verminderen, is nog geen groot succes. Zeker 750 bedrijven kwamen volgens de provincies in aanmerking voor een vrijwillige uitkoopregeling, maar sinds november 2020 is met slechts 20 boeren effectief een akkoord voor uitkopen gesloten. Zo blijkt uit een onderzoek van de NOS.
Voortdurend wisselende voorwaarden
Voortdurend wisselende voorwaarden zouden boeren huiverig hebben gemaakt om mee te doen. Stikstofminister Van der Wal gaf in een reactie toe dat het aantal aanmeldingen ‘mondjesmaat op gang komt’. Voor de opkoopregeling voor zogenoemde piekbelasters was 350 miljoen euro beschikbaar, maar tot nu toe is daar maar een klein deel van uitgegeven met de aankoop van 20 veehouderijen.
De regeling is verlengd en loopt nu begin december af. De provincies verwachten echter niet dat de komende maanden veel nieuwe opkoopcontracten zullen worden getekend.
Voorwaarden voor uitkopen
Tussen het kabinet en de provincies is veel onduidelijkheid over de voorwaarden voor uitkoop. Zo moet er om uitgekocht te kunnen worden minstens een impact zijn van 2 mol, of omgerekend 28 gram stikstofneerslag per hectare per jaar in een natuurgebied. Veehouderijen hebben vaak een vergunning voor meer dieren dan ze daadwerkelijk houden. Ze hebben dus latente stikstofruimte.
“De spelregels werden tijdens het spel veranderd.”
Eerst zou het vergunde aantal dieren leidend zijn in de berekening of een boer mee mocht doen, verklaarden de provincies. Maar later hoorden ze van Den Haag dat ze moesten rekenen met het aantal dieren dat daadwerkelijk in de stal stond. Of, zoals de Noord-Brabantse provinciebestuurder Ronnes zei: “De spelregels werden tijdens het spel veranderd.”
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?