De verkoop van antibiotica voor gebruik bij dieren is gedaald tot het laagste niveau ooit. Dit is een teken dat het beleid van de Europese Unie en de lidstaten om het gebruik te beperken en zo antibioticaresistentie te voorkomen, werkt. Nederland loopt binnen Europa voorop als het gaat om zorgvuldig beleid en management rondom het gebruik van antibiotica. Zorgvuldig beleid en management hebben in de veehoudersectoren geleid tot een forse reductie (70% sinds 2009) van het antibioticagebruik.
Verkoop van antibiotica vors gedaald
De totale verkoop van veterinaire antibiotica is tussen 2011 en 2021 met 47 procent gedaald, zo blijkt uit het Europees Geneesmiddelenbureau gepubliceerde rapport European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC). Deze verkoopgegevens zijn afkomstig van de 25 EU/EER-landen die continu input hebben geleverd voor de volledige periode. Uit het jaarverslag blijkt ook dat de verkoop van antibiotica in 31 deelnemende landen tussen 2017 en 2021 met 21 procent is gedaald.
Bevindingen Europees Geneesmiddelenbureau (EMA)
“De positieve resultaten weerspiegelen de inspanningen van dierenartsen, boeren en de farmaceutische industrie om het gebruik van antibiotica te verminderen om antibioticaresistentie te voorkomen. Hieruit blijkt ook dat beleidsinitiatieven van de Europese Unie en nationale campagnes ter bevordering van een verstandig gebruik van antibiotica bij dieren een positief effect hebben.”, aldus Ivo Claassen, hoofd van de divisie diergeneesmiddelen van de EMA. Het EMA kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen omdat het colistine niet had toegevoegd aan een lijst van antibiotica die alleen voor menselijk gebruik waren. Uit bovenstaand rapport blijkt echter dat de verkoop van deze vorm van antibiotica tussen 2011 en 2021 met 80 procent is gedaald.
Antibioticagebruik in Nederland
De Nederlandse veehouderijsectoren kennen een zeer hoge standaard op het gebied van diergezondheid. Dat is ook de reden dat Nederland binnen Europa voorloper is wat betreft het zorgvuldig gebruik van antibiotica. Gezonde dieren vormen immers de basis: zij leven langer, kennen een hoger niveau van dierenwelzijn en hebben een minimale hoeveelheid of geen antibiotica nodig. Preventie heeft in Nederland daarom altijd de voorkeur in de zorg voor diergezondheid. De Nederlandse aanpak zou daarom als Europees standaard genomen moeten worden. Op die manier verbeteren we de diergezondheid én creëren we een gelijk speelveld voor Nederlandse boeren. Meer informatie over antibioticabeleid in Nederland vind u hier.
Bron: LTO Nederland