In de Prosu Podcast voeren onze hoofdredacteuren en specialisten inhoudelijke gesprekken met verschillende experts over belangrijke ontwikkelingen en pijnpunten binnen de Nederlandse en Vlaamse agrarische sector.
Op de Prosu Media Producties stand tijdens de RMV in Hardenberg en Gorinchem, hebben onze redacteuren gesprekken gevoerd met verschillende deskundigen uit de sector over actuele uitdagingen. Deze gesprekken zijn nu terug te luisteren.
Alle afleveringen
Het belang van belangenbehartiging
Aan onze discussietafel op de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem behandelden wij verschillende onderwerpen en schoven deskundigen uit de sector aan. Zo stond ook Gertruud Portegies, secretaris bij Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), ons te woord over het belang van belangenbehartiging. Luister het gesprek terug in de podcast.
Hoe krijgen we de koe door de transitie?
Tijdens de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen zaten wij aan tafel met Gino Totté van Agronovo, Mark van Kleef van Klevet en BoviLab en Koen van Loon van Agrifirm. Onderwerp van gesprek was: hoe krijg je de koe door de transitie?
Kopen, leasen of tweedehands?
Ger Bastiaansen van ABAB en Piet Kriesels en Tim Peters van Landbouwtechniek Kriesels schuiven voor de Prosu Podcast bij ons aan om te praten over een vraag waar loonwerkers zich veel mee bezig houden: is het beter is om te kiezen voor kopen, leasen of ga ik voor tweedehands?
Cursus zelf zuivelen bij Dairy Training Centre
Op de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen op 29 november in Gorinchem vertelde Rixt Schaap hoe ze is begonnen met het zelf zuivelen. Ze vertelt ook hoe de cursus bij Dairy Training Centre hierbij heeft geholpen. Rixt Schaap heeft een melkveebedrijf in Friesland en is sinds een paar jaar begonnen met zelf zuivelen. Ze maakt onder andere yoghurt, karnemelk, melk en chocolademelk.
“Wij proberen de bezoekers letterlijk in onze tenthuisjes te lokken”
Tijdens de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem presenteerden diverse bedrijven hun producten en diensten. Waaronder ook Boerenbed. Els Van der Auwera en Wendy Baroo van Boerenbed vertellen in de Prosu Podcast over dit unieke bedrijf.
“Wij helpen de klanten hun droom waar te maken’’
Tijdens de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem schoven Arie Koolen en Urban Luijkx, relatiemanagers bij ABAB aan voor de Prosu Podcast op het Multifunctionele Landbouwplein. ABAB biedt ondernemers dienstverlening en adviesdiensten op met name het gebied van accountancy. De agrarische sector is voor ABAB een belangrijke doelgroep.
De IJsboerin
Annette van Dijk, ijsboerin van IJsboerderij De Oude Schuur in Vuren, vertelt in de Prosu Podcast over haar bedrijf en hoe dit is ontstaan. Deze Prosu Podcast is opgenomen tijden de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen op 28 november in Gorinchem.
De nieuwe beweging met verkoopautomaten in het buitengebied
Twan ten Elzen ACN Vending en Peter Loots van Dupon gaan in deze podcast over de multifunctionele landbouw in op de mogelijkheden van thuisverkoop op het boerenbedrijf. ACN Vending maakt verkoopautomaten, terwijl Dupon softijs- en milkshake-machines aan de man brengt.
“Als je moet pieken, wil je niet met de machine stilstaan”
Hoe houd ik mijn machinepark rendabel? Het is de vraag die hoofdredacteur Martin de Vries van vakblad de Loonwerker tijdens deze podcast hoopt te beantwoorden. Aan de discussietafel schuiven Gerard Ganzevles van Massey Ferguson en Jordi van de Vondevoort van Reesink Agri aan, waarbij zij vooral de mogelijkheden en het belang van goed preventief onderhoud aanstippen.
Multifunctionele landbouw: melk verwaarden op het melkveebedrijf
Paul Zirkzee van IJswinkel.nl en Jelmer de Jong van Dairy Training Center vertellen over mogelijkheden die er zijn op het gebied van zelfzuivelen. Welke producten kun je maken? Wat heb je daarvoor nodig? Wie kan je helpen? Hoe regel je afzet? Hoe begin je? Aan tafel met Gerben Hofman van Melkveebedrijf vertellen beide heren wat zelfzuivelen zo leuk kan maken en waar je aan moet denken voor je start. Ook vertellen ze hoe zij je op weg kunnen helpen in het zelfzuivellandschap.
Vernieuwing in diergezondheid
Wat zijn de uitdagingen op diergezondheidsgebied de komende jaren? Hoe spelen specialisten hier nu al op in? Wat levert dit de melkveehouder op? Hoofdredacteur Gerben Hofman van vakblad Melkveebedrijf gaat hier over het gesprek aan met een drietal diergezondheidsdeskundigen, namelijk Hindrik Huitema van Animal Health Vision (AHV), Symon de Jong van Intracare en Alfred van der Zijl van smaXtec.
Multifunctionele landbouw: geld verdienen met circulaire lodges
Gerben Hofman van vakblad Melkveebedrijf schuift aan bij Yolanda Theisens in een Circo Lodge, die Yolanda op het Multifunctionele Landbouwplein op de RMV in Hardenberg had neergezet. Een Circo Lodge is een rond huisje, dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld als vakantiehuisje, of als receptiegebouw. Yolanda vertelt over het ontstaan van de lodge en hoe snel je de lodge kunt terugverdienen. Ook vertelt ze hoe ze landbouw, recreatie en zorg combineert op hun bedrijf in De Krim.
De koe van 2030
Werken we in 2030 nog met dezelfde koe als nu? Of vragen veehouder, maatschappij of ketenpartners om een koe met andere kenmerken? Wat gaat er veranderen en kunnen we daar nu al op inspelen? Spelen we daar al op in? Aan tafel bij Gerben Hofman drie specialisten uit het veld: Pieter Pasterkamp van fokkerij-organisatie AI-Total, levensduur-deskundige Willem van Laarhoven en Germ Bruinsma van Farmel, actief in de handel in zuivel.
‘Kijk niet alleen naar de rassenlijst, maar hoe een ras het in je eigen regio doet’
Wat is de waarde van jaarlijks rassenonderzoek? Wat zijn de trends in maisrassenkeuze? Welke uitdagingen hadden maistelers afgelopen jaar en wat kunnen we komend jaar verwachten? Wat is de rol van de loonwerker als het gaat om rassenkeuze? Hoe komt een ras eigenlijk op de rassenlijst? Is er van alle populaire rassen voldoende maiszaad beschikbaar of kunnen telers achter het net vissen?
We spraken erover op de RMV in Gorinchem met twee maisspecialisten: Area Sales Manager Arie de Groot van Limagrain Nederland en Adviseur Plant & Teelt Albert Snoei van ABZ De Samenwerking. Luister het gesprek terug.
Welke innovaties zijn er om stikstofemissies te beperken?
De uitdagingen in de melkveehouderij zijn groot nu de stikstofemissies beperkt moeten worden. Hoe doen we dat en welke innovatieve mogelijkheden zijn er om stappen te zetten? In deze podcast nemen we een kijkje in de stal en hoort u hoe de vlag er anno 2022 bij hangt.
Hoofdredacteur van De Loonwerker Martin de Vries ontvangt op de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg drie specialisten die vertellen over de (on)mogelijkheden die innovaties bieden om stikstofemissies te beperken. Dit zijn Erik Danes van JOZ, Leroy Bult van Rinagro en Paul Galama (WUR) van het project Koe en Eiwit.
Ongenuanceerde berichten in landelijke media: raakt het ons nog?
Het lijkt al heel gewoon te zijn geworden om PAS-melders als illegale stikstofvervuilers te betitelen. Of grasland te betitelen als grasfalt met nul komma nul biodiversiteit. De teruggang van bepaalde vogelsoorten neerleggen bij de veehouderij. Berichten van Wakker Dier worden zonder wederhoor bij de sector genoemd in het nieuws op de radio. Wat doet deze berichtgeving met veehouders en andere betrokkenen in de sector? Kunnen we er iets aan doen? Wat moet een veehouder doen als hij zich gekwetst voelt?
Redacteur van Melkveebedrijf Gerben Hofman ontvangt op de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg drie gasten die op verschillende manieren met dit probleem te maken hebben. Dit zijn melkveehouder Stan Bosman uit De Krim, agrarisch coach Paulien Hogenkamp van Hogenkamp Agrarische Coaching uit Wierden en journalist Chantal Everaardt van RTV Oost.
Met nette toediening van mest hoeft er geen koe weg
De landbouw, specifiek de veehouderij, staan voor grote uitdagingen om de uitstoot van emissies te verminderen. Het voorkomen van het verspillen van mest en mineralen is daarbij belangrijk en er is nog een hoop winst te halen. Samen met de loonwerksector kunnen veehouders de ammoniakemissies enorm beperken. Wellicht zelfs in zo’n mate dat er geen koe weg hoeft.
Herman Krebbers van Delphy is gespecialiseerd op het gebied van precisielandbouw, mechanisatie en mesttechniek. Peter Arkenbout van Yara deelt zijn expertise vanuit het oogpunt van de kunstmestfabrikant en Bert Ebbekink van Slootsmid Mesttechniek deelt voornamelijk kennis over alternatieve bemestingsmethoden en aanwendtechnieken om de impact op het milieu te verkleinen.