Nu de snijmais relatief vroeg geoogst is, moet het vanggewas ook eerder de grond in. Dit geeft ruimere mogelijkheden in de gewaskeuze. Dat is belangrijk, zeker nu elke kilogram stikstof die wordt vastgehouden, meegenomen is.
Meer keuze voor vanggewas
Vroeg zaaien van het vanggewas geeft volgens Jos Deckers van DSV Zaden meer keuze. “Vanwege de hoge kunstmestprijzen zijn vlinderbloemigen nu extra interessant. Voor een betere droogtetolerantie kunnen kruiden met een lange penwortel, zoals cichorei en smalle weegbree, een uitkomst zijn. Zo worden ook in droge perioden voedingsstoffen vastgehouden.”
Niet alleen voor zand en löss
Hoewel een vanggewas alleen verplicht is op zand- en lössgrond, raadt Deckers ook veehouders op andere grondsoorten aan om, als de omstandigheden het toelaten, te zaaien na mais. “Houd de bodem het jaar rond bedekt. Dit voorkomt erosie en voedingsstoffen worden vastgehouden.”
Wel of geen vanggewas?
Bij de keuze voor wel of geen vanggewas moet je je niet laten leiden door de kosten, vindt Deckers. “Zaaien kost geld. Maar dit verdien je gemakkelijk terug. Na snijmais blijft er veel stikstof achter in de bodem, zeker na een warme, droge zomer zoals we die nu hebben gehad.”
Na de bloei neemt mais geen stikstof meer op. Elke kilogram stikstof die je over de winter heen tilt, hoef je in het voorjaar niet bij te bemesten. En dat scheelt nogal bij de huidige kunstmestprijzen. ”Voor het optimale rendement is het allereerst belangrijk netjes te werk te gaan bij het zaaien. Deckers adviseert altijd voldoende zaaizaad te gebruiken en te zorgen voor een goede zaaitechniek. “Wees niet te nonchalant omdat het ‘maar een vanggewas’ is”, geeft hij als tip mee.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?