Sorghum staat in de belangstelling als aanvullende ruwvoerteelt. Voordeel van het gewas is de droogtetolerantie en lagere waterbehoefte ten opzichte van mais. Voor teelt in Nederland is het belangrijk dat het gewas koude tolerant is en op tijd afrijpt.
In rassenproeven werden in 2021 verschillende sorghumrassen die beschikbaar zijn of in ontwikkeling zijn voor de Nederlandse markt getest. Het koude voorjaar had met name effect op de beginontwikkeling van de test gewassen. De koude tolerantie verschilde sterk per ras. Van de tien geteste sorghumrassen was er slechts één met een goede opkomst en begingroei. De andere rassen en de mais hadden een matig tot slechte opkomst met een plantuitval variërend van 15-60 procent en zijn daarom bij gezaaid.
Zaadvorming en afrijping
De relatief natte en koude zomer van 2021 had ook effect op de zaadvorming en afrijping van de gewassen. De kou zorgde voor onvolledige zaadzetting. Opvallend is dat de mais juist van de natte zomer geprofiteerd heeft en een hoge opbrengst haalde, maar dat het zetmeelgehalte duidelijk lager was dan de jaren daarvoor. Dit is waarschijnlijk veroorzaakt door het lager aantal zonuren. De sorghumopbrengsten en voederwaarden in de eerdere testjaren 2019 en 2020 suggereren dat sorghum redelijke opbrengsten kan genereren, maar de lagere opbrengsten in 2021 tonen ook duidelijk aan dat weersinvloeden een sterke invloed hebben op de uiteindelijke oogst en voederwaarde.
Voerervaringen positief
Ervaringen van veehouders tijdens het voeren van het gewas zijn positief. Wanneer met veredeling de koude tolerantie en robuustheid van sorghum toenemen, kan het ras een welkome aanvulling zijn, zowel op het rantsoen als ook als vruchtwisselingsgewas in het bouwplan.
Dit is onderzocht in het kader van de PPS Sorghum: Meervoudig doelbereik sorghum in de melkveehouderij.
Bron: WUR