De (extreme) regenval van afgelopen dagen brengt enige verlichting op de droge akkers en weilanden. Voor het derde jaar op rij dreigt er een zomer met grote neerslagtekort. De ‘verdringingsreeks’ speelt een belangrijke rol in de verdeling van water.
Neerslagtekort
Tijdens en na de eerste droge zomer in 2018 is de ‘Beleidstafel Droogte’ ingesteld. Hierin hebben partijen als ministeries, provincies, waterschappen en drinkwaterbedrijven gekeken naar oplossingen om te komen tot een robuustere waterhuishouding.
Verdeling oppervlaktewater
Aan deze Beleidstafel Droogte is eveneens de verdringingsreeks besproken. De verdringingsreeks is een bij de Waterwet vastgestelde voorkeursvolgorde voor het aanleveren van oppervlaktewater in tijden van schaarste. Het gaat hierbij alleen om oppervlaktewater dat in een gebied aanwezig is of naar een gebied toestroomt. Voor gebieden die niet met oppervlaktewater te beïnvloeden zijn, geldt de verdringingsreeks niet.
Kapitaalintensieve gewassen
De verdringingsreeks is naar aanleiding van de Beleidstafel Droogte opnieuw beoordeeld. LTO Nederland heeft ervaringen en adviezen gedeeld tijdens een uitwerkingssessie over de verdringingsreeks, georganiseerd door Rijkswaterstaat. Dit heeft niet geleid tot aanpassing van de verdringingsreeks; wel is het een en ander verduidelijkt. Dat betekent dat de land- en tuinbouw hoofdzakelijk onder categorie 4 valt (zie kader) en dat alleen voor hoog kapitaalintensieve gewassen, die een kleinschalige en een kortstondige acute watervraag hebben, onder categorie 3 vallen.
Binnen de categorieën 3 en 4 bestaat regionaal de mogelijkheid een nadere prioriteitsvolgorde vast te stellen. Nadrukkelijk is door de Beleidstafel geconcludeerd dat er geen verdringingsreeks voor grondwater nodig is omdat hiervoor al bevoegdheden zijn neergelegd bij provincie en waterschap.
Verdringingsreeks
Categorie 1 | Categorie 2 | Categorie 3 | Categorie 4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Bron: Handleiding verdringingsreeks
Natuurgebieden
Provincies hebben in samenwerking met de Terrein Beherende Organisaties (TBO’s) voor de verdringingsreeks in kaart gebracht in welke natuurgebieden bij waterschaarste onherstelbare schade optreedt. Op deze natuurkaart staan de natuurgebieden die bij droogte tot onherstelbare schade leiden en die door toepassing van de verdringingsreeks geholpen moeten worden (mits er wel sprake is van aanvoer van voldoende beschikbaar oppervlaktewater). Daarnaast kunnen provincies in samenspraak met het waterschap ook nog aanvullende maatregelen hanteren als het gaat om de onttrekking van oppervlakte- en grondwater, in situaties waar geen sprake is van wateraanvoer.
Eindrapport ‘Nederland beter weerbaar tegen droogte’
Tijdens de droogte van 2018 bleek dat de verdringingsreeks niet duidelijk was. Er is daarom een aanvullende handleiding bij de verdringingsreeks gemaakt. Lees hier de handleiding verdringingsreeks
In december 2019 is de Beleidstafel droogte na aanbieding van het eindrapport ‘Nederland beter weerbaar tegen droogte’ ontbonden.
Het overzicht van de verdringingsreeks kunt u hier downloaden.