Om de kwaliteit van uw maiskuil zo hoog mogelijk te houden, is een goede start bij het inkuilen van groot belang. Daarom zetten wij onze Tips & Tricks voor optimaal ruwvoer in uw maiskuil op een rijtje. Want goed en smakelijk ruwvoer van eigen bodem is en blijft de basis van een gezond bedrijf. Veel succes bij het oogsten en inkuilen de komende weken!
De maisoogst 2022 is van start gegaan. De afrijping van de mais gaat snel de laatste weken. Helaas zien we door de droogte op de lichtere percelen ook veel (deels) verdroogde mais staan. Op sommige plaatsen in de Achterhoek bijvoorbeeld ging de eerste mais daardoor vorige week al de kuil in.
Wie nu al moet oogsten of verdroogde mais heeft staan, probeert reeds tijdens het inkuilen toekomstige broei te voorkomen. Verdroogde mais is immers extra broeigevoelig.
“Combineer goed inkuilmanagement met inkuilmiddel”
Pioneer-adviseur Oscar Koppelman: “Goed inkuilmanagement is bij dit alles erg belangrijk, dus zorg voor een zo goed mogelijke verdichting, pas (waar mogelijk) een gronddek toe, probeer een ruime voersnelheid aan te houden (liefst > 1,5 meter per week), en werk met een glad snijvlak. Het hoosgte rendement wordt behaald door goed inkuilmanagement te combineren met het juiste inkuilmiddel.”
Tips & Tricks voor optimaal ruwvoer in uw maiskuil
Snijmais in het veld voldoende laten afrijpen
- Tijdens de afrijping kan gezonde mais wel 750 kg zetmeel per ha/week opslaan in de kolf
- Droge Stof streefbereik bij de oogst: 35-38 DS% van de snijmais
Korrels voldoende verkleinen, korrelkneuzer controleren
- Enkel aanslaan van korrels is te weinig, zorg voor voldoende korrelverkleining (minimaal in vier delen)
- Regelmatig geoogst product controleren en evt. korrelkneuzer aanpassen
Goed aanrijden over de volle lengte van de kuil (verdichting)
- Snijmais in dunne laag gelijkmatig over de kuil verdelen
- Neem voldoende tijd en zet voldoende zware machine in voor optimale verdichting
Gebruik van inkuilmiddel: 11A44 Pioneer Broeiremmer
- Voorkomt broei
- Behoud zetmeel; tot 600 kg zetmeel per ha extra beschikbaar dat niet verloren gaat (rendement van 300 euro per ha. © 2020 onderzoek Groeikracht)
- Snelle conservering beperkt inkuilverliezen
Luchtdicht afsluiten
- Kuil direct na de oogst afsluiten met gebruik van schone nieuwe kuilfolie
- Gronddek toepassen of kuilfolie verzwaren om restlucht uit kuil te krijgen
Dent-mais in de kuil als eerste voeren
- Dent-mais in de kuil als eerste voeren i.v.m. hogere verteerbaarheid na korte inkuilperiode: Tot 7% meer beschikbare en verteerbare zetmeel in Dent-mais t.o.v. Flint-mais, 2 maanden na inkuilen. (© 2016, Lalotte et al. Univ. van Lorriane France en Pioneer Research)
Nieuw Pioneer 11C33 Rapid React – voor wie snel van de nieuwe kuil wil voeren
Oscar Koppelman (adviseur Pioneer): “Door de droge zomer zitten sommige veehouders krapper in het ruwvoer. De nieuwe maiskuilen zullen mogelijk sneller geopend worden. Om broei en schimmelvoming tegen te gaan en een stabiele kuil te krijgen met voldoende rendement, moet een kuil normaal gesproken minimaal 6 weken gesloten blijven. Snel openen kan het risico op broei vergroten. Het nieuwe inkuilmiddel Pioneer® 11C33 Rapid React biedt hier een oplossing. Pioneer® 11C33 Rapid React is een nieuw combi-middel (conservering en broeiremming) en is specifiek ontworpen om de opwarming van de kuil te verminderen. Het middel heeft een zeer snelle broeiremming, waardoor de kuil reeds na 1-2 weken geopend kan worden, zonder groot risico op broei.”
Werking van Pioneer 11C33 RR
Pioneer 11C33 RR is gebaseerd op een combinatie van homofermentatieve en heterofermentatieve melkzuurbacteriën. Deze melkzuurbacteriën hebben een erg hoge activiteit.
- Pioneer 11C33 Rapid React® verbetert de efficiëntie
Bij het begin van het inkuilen geven de homofermentatieve melkzuurbacteriën grote hoeveelheden melkzuur af en zorgen zo voor een snelle en efficiënte omzetting van de suikers in melkzuur.
- Pioneer 11C33 Rapid React® verbetert de aerobe stabiliteit
De melkzuurbacteriën van de heterofermentatieve stam Lactobacillus buchneri LN4637 zetten een deel van het melkzuur om in azijnzuur en 1,2-propaandiol. Het vrijkgekomen azijnzuur zal de vorming van gisten tegengaan en broei zeer effectief remmen. Zo krijg je meer smakelijk ruwvoer aan het voerhek.
Kies het juiste inkuilmiddel voor uw inkuilomstandigheden
Meer weten over de Pioneer inkuilmiddelen? Download de folder Maisoogst 2022.