De consumentenprijsindex van zuivel is in mei 2022 doorgestegen naar een recordniveau van 125 punten (2015 =100). Ook de producentenprijsindex voor zuivel steeg naar een nieuwe recordhoogte van 153 punten. De prijsindex af boerderij is in mei eveneens geëindigd op een nieuw record van 150 punten. De prijsindex af boerderij laat sinds halverwege 2020 een stijgende trend zien die ingaat tegen het normale seizoenspatroon.
Hoge prijzen van energie en voer stuwen de prijzen op. De verwachting is dat de prijsstijgingen blijven aanhouden als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
Prijsstijgingen van zuivel: seizoenstrend, of bijzondere oorzaak?
De prijsindex af boerderij is in januari 2022 uitgekomen op 150 punten, het hoogste niveau ooit. Vanaf halverwege 2020 zijn de melkprijzen af boerderij ononderbroken met in totaal 63% gestegen. Prijsstijgingen in het najaar en winter zijn conform de normale seizoenstrend.
De prijsstijgingen in het voorjaar zijn dat echter niet. Het gemiddelde van de prijsindex af boerderij over twaalf maanden tot en met mei 2022 ligt 24 procent boven het gemiddelde prijsniveau in mei 2021, het grootste verschil sinds 2011.
Prijzen zuivelindustrie
De producentenprijsindex voor zuivel (PPI) is mei 2022 uitgekomen op 153 punten, een verdere stijging met 5 procent ten opzichte van het al uitzonderlijk hoge niveau in maart. De prijsstijging van Nederlandse zuivelproducten op de Nederlandse markt was vanaf november 2020 sterker dan die op de buitenlandse markt.
Consumentenprijzen voor zuivel
De consumentenprijsindex (CPI) van zuivel is in mei 2022 geëindigd op een recordhoogte van 125 punten (2015=100), een stijging van 4 procent ten opzichte van maart. De afzonderlijke zuivelproducten zijn de afgelopen twee maanden eveneens verder in prijs gestegen, met uitzondering van houdbare melk (-1 procent).
Kaas en kwark (+5 procent) liet de grootste stijging zien, gevolgd door verse halfvolle en magere melk (+3 procent). De prijs van yoghurt steeg met ruim 4 procent. Overige zuivelproducten lieten eveneens een stijging van 4 procent zien. Het gemiddelde van de zuivelprijzen over twaalf maanden tot en met mei 2022 was 4 procent hoger dan in mei 2021.
Bijzondere oorzaken voor prijsstijgingen
In 2020 en 2021 hebben veel landen ingrijpende maatregelen genomen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus. De maatregelen hadden in de eerste instantie een grote verstorende impact op de wereldzuivelmarkt met daling van prijzen als gevolg. In de loop van 2021 zijn de voedselgrondstofprijzen op de wereldmarkten weer gaan stijgen. Landen zijn hun voedselvoorraden weer gaan aanvullen.
Een andere reden voor de prijsstijgingen zijn stijgende prijzen van energie. De prijzen van grondstoffen voor voedsel, voer en kunstmest, en van energie worden verder opgedreven door de oorlog in Oekraïne na de Russische invasie in februari 2022 en de daaropvolgende internationale sancties tegen Rusland en Belarus. De verwachting voor 2022 is dat de prijsstijgingen blijven aanhouden.
Bron: Agrimatie