De uitslagen van meer dan 1000 voorjaarskuilen van dit jaar laten een zeer hoog suikergehalte zien (gem. 129 g/kg). Verder valt de hoge voederwaarde op, met een gemiddelde VEM van 984, door onder andere een hoge verteerbaarheid van het gewas. Hierdoor lijkt de eerste snede dit jaar meer op krachtvoer dan op ruwvoer.
Extreem hoge suikergehaltes in eerste snede
Door het relatieve koele maar zonnige weer in april en ook begin mei, zagen we al (extreem) hoge suikergehaltes in vers gras dit voorjaar. Dit zien we nu ook terug in de eerste voorjaarskuilen van dit jaar, die vooral in de eerste 2 weken van mei gemaakt zijn.
Door het hoge restsuiker, is er wel een verhoogde kans op broei. Wanneer zuurstof tijdens het uitkuilen in het voer komt, kan suiker een voedingsbron vormen voor gisten en schimmels.
Hoge verteerbaarheid en voederwaarde
Het gras is over het algemeen vrij jong gemaaid, ook omdat eiwitgehaltes niet zo hoog waren. Dat kwam onder andere door het relatief koele weer. Ook was de grasgroei door de relatief droge periode niet groot. Hierdoor is de verteerbaarheid en voederwaarde van de eerste snede een stuk hoger dan andere jaren. Verder komt dit ook tot uiting in een lager aandeel celwanden, met een gemiddeld NDF-gehalte van 427 g/kg, ten opzichte van het langjarig gemiddelde van 473 g/kg.
Ook de verteerbaarheid van NDF ligt behoorlijk hoger dan het langjarig gemiddelde, 77,4% vs. 74,0% respectievelijk. De kuilen zijn over het algemeen goed geconserveerd met een gemiddeld droge stof gehalte van 42,6% en een pH van 4,8.
Aanvullen met structuur
Door de combinatie van hoge verteerbaarheid en suikers met een lager aandeel celwanden, is het wel zaak om ervoor te zorgen dat er voldoende structuur in het rantsoen zit. Voldoende structuur in het rantsoen voorkomt pensverzuring en zorgt ervoor dat de hoge voederwaarde van de eerste snede ook optimaal benut kan worden.
Gemiddelden voorjaarskuilen | 2022 | Langjarig gem. |
---|---|---|
Droge stof (g/kg) | 426 | 436 |
pH DVE (g/kg ds) | 4,8 67 | 4,8 63 |
Suiker (g/kg ds) | 129 | 88 |
VEM | 984 | 930 |
VCOS (%) RE totaal (g/kg ds) | 82,0 165 | 78,2 173 |
NDF (g/kg ds) ADF (g/kg ds) Broeigevoeligheid | 427 239 28 | 473 266 29 |
Conserveringsindex | 87 | 86 |
Bron: Eurofins Agro