Als je weidepercelen te nat zijn om met de koeien te weiden en je wil toch vers gras in de koeien krijgen of als je meer vers gras wil voeren dan de koeien in de weidepercelen kunnen opnemen, kan je ook kiezen voor zomerstalvoedering. Maar hoe combineer je zomerstalvoedering met robotmelken. De Agrifirm specialist robotmanagement geeft je wat tips.
Vers en smakelijk voer
Het belangrijkste is dat de koeien de hele dag vers en smakelijk voer kunnen opnemen aan het voerhek.
- Voer ‘s morgens het verse gras. Omdat de koeien snel een grote hoeveelheid vers gras opvreten, als je dat in de avond voert is in de nacht de voergoot leeg is, voer dus in de avond het rantsoen uit de voermengwagen.
- Schuif eerst de voergoot leeg. Zodat het natte gras niet op het gemengde rantsoen komt te liggen
- Schuif het gras regelmatig aan. Bij voorkeur met een automatisch aanschuifsysteem.
- Elke koe heeft minimaal 1 vreetplek, kan niet elke koe tegelijk eten zorg dan dat er voor minimaal 3 uur vers gras aan het voerhek ligt.
- Probeer bij wisselvallige weersomstandigheden tussen de buien door te maaien zodat het verse gras nog enigszins droog is.
- De smakelijkheid van het overige rantsoen is naast vers gras op stal nog belangrijker. Zorg dus voor smakelijke kuil en verbeter dit door bijvoorbeeld een vochtig bijproduct toe te voegen.
Kuddegedrag bij zomerstalvoedering
Het nadeel van vers gras op stal voeren is dat alle koeien tegelijk willen eten en meestal daarna ook allemaal tegelijk zich melden bij de robot. Hoe voorkom je dan dat kuddegedrag
- Bij voorkeur een vrij koeverkeer situatie om de voorkomen dat de hele wachtruimte vol stroomt als de koeien massaal naar het voerhek komen.
- Nooit een leeg voerhek. Hoe langer het voerhek (bijna) leeg is hoe meer koeien er naar het voerhek zullen komen als er gevoerd wordt.
- Voer meer dan 3 kg ds aan vers gras zodat de koeien weten dat ze niet direct naar het voerhek hoeven te komen.
- Overweeg het verse gras in de voermengwagen mee te mengen met het overige rantsoen. Hoewel het zeker ook nadelen heeft en meer tijd kost heeft het een groot effect op een stabiel dagrantsoen en zorgt het voor minder piekbelasting van de melkrobot.
Bron: Agrifirm