Rosékalverhouders Johan en Mark Peerden uit het Brabantse Ulicoten zijn de winnaars van de ForFarmers Agroscoopbokaal 2022, sector vleesvee omdat zij uitblinken in ondernemerschap in de rosésector. Met de switch van mesten op contract naar vrije mester gaan zij vol vertrouwen de toekomst in.
Kalverhouders Johan en Mark Peerden runnen rosékalverbedrijf Peerden VOF met zo’n 1.500 rosé kalveren. Vader en zoon hebben door de jaren heen meerdere veranderingen doorgevoerd, vertelt Johan Peerden: “Voorheen hadden wij hier melkvee en varkens. Mark zijn passie ligt vooral bij de kalveren, mede daarom hebben wij in 2009 een kalverstal gebouwd met ruimte voor 800 kalveren. Tien jaar later, in 2019, hebben wij vervolgens een tweede kalverstal gebouwd voor 680 dieren.” De dagelijkse bedrijfsvoering ligt momenteel voor het grootste deel in handen van zoon Mark.
Blik op de toekomst
Mark heeft een duidelijk doel voor ogen: technisch goed presteren met zo laag mogelijke kosten. “Het is bij mij niet gauw goed en het kan áltijd beter. Wij gaan er iedere dag voor de volle 100 procent tegenaan en kijken vooruit naar de toekomst”, vertelt hij.
Dit blijkt ook uit de continue bedrijvigheid op het erf. “Als we niet met de gebouwen of silo’s bezig zijn, dan is het wel in de stallen; van hekwerk tot klimaat en verbetering van dierenwelzijn”, licht Mark toe. De stallen zijn voorzien van mechanische ventilatie en ook de daken liggen vol met zonnepanelen.
Groen gas en groene stroom
Een deel van de geproduceerde mest wordt gebruikt voor de bemesting van de volveldse groente die zij ook zelf verbouwen. Een ander deel gebruiken ze voor de productie van het ruwvoer dat aan de kalveren wordt gevoerd. Het overschot gaat de vergister in die momenteel 200 huishoudens voorziet van groen gas. Dit is echter nog niet alles. Met de zonnepanelen die op de stal liggen, produceren de kalverhouders meer stroom dan ze zelf verbruiken en voorzien ze via de teruglevering nog eens 230 huishoudens van groene stroom.
Diergezondheid voorop
Met hun langetermijnvisie zijn de kalverhouders vooral op de toekomst gericht, maar daarnaast focussen zij zich ook sterk op de korte termijn en dat is het koppel dat zij op dat moment verzorgen. Ze laten niets aan het toeval over en diergezondheid staat op het bedrijf voorop. Zo zijn zij tijdens de dagelijkse controlerondes zeer kritisch op de gezondheid van de kalveren. Kalveren met gezondheidsproblemen worden apart gezet in een ruimte waar ze de tijd krijgen om te herstellen. “Door alert te zijn en direct actie te ondernemen is de kans op een goed herstel vele malen groter”, vertelt Mark. De gedreven kalverhouder werkt ook aan zijn eigen ontwikkeling en volgt onder meer het online programma Eveal van de dierenartsenpraktijk. Mark: “Ik vind het belangrijk om mijn kennis verder te ontwikkelen. Er valt namelijk altijd wat te verbeteren. Met de opgedane kennis kunnen wij op het gebied van dierenwelzijn weer een stapje vooruit zetten.”
Van contract naar eigen baas
Naast diergezondheid is kostenefficiëntie ook een speerpunt op het bedrijf. “Natuurlijk moet er aan een ronde wel wat verdiend worden. Dit is uiteindelijk de bepalende factor of je blijft bestaan of niet”, aldus Mark. Om het werk zo rendabel mogelijk te houden hebben de veehouders eind 2020 de keuze gemaakt om van een voergeld-constructie over te stappen op mesten voor eigen rekening. Dit betekent meer risico. Bert van Cleef, vleesveespecialist bij ForFarmers, bewondert deze beslissing: “Het feit dat je in deze roerige en onzekere tijden deze keuze durft te maken, toont zonder meer ondernemerschap aan.”
Voerkostenefficiëntie
Voor een gezonde groei van de kalveren is een goede voeropname essentieel. Vleesveespecialist Bert van Cleef helpt de familie Peerden hierbij door onder andere een uitgebreid voerpakket samen te stellen. “We werken met volle vrachten met losse grondstoffen die rechtstreeks hier op het bedrijf worden afgeleverd. Geen tussenkomst van de fabriek die het verwerkt tot een brok, dus lagere kosten”, vertelt Bert. De mais die op het bedrijf zelf verbouwd en geoogst wordt, is de basis van het rantsoen. Dit wordt aangevuld met tarwe, raap, maismeel, bierbostel, aardappelsnippers en kernvoer waarin de vitaminen en mineralen verwerkt zijn. “Dankzij de opslagcapaciteit, voersnelheid en eigen faciliteiten om het voer te mengen, kunnen ze hier met zo’n uitgebreid voerpakket werken en daardoor is de voerkostenefficiëntie zeer hoog.”
De drie R’s: Rust, Reinheid, Regelmaat
Volgens voeradviseur Bert van Cleef is de familie Peerden een terechte winnaar van de Agroscoopbokaal. “Zij doen de dingen die ze doen gewoon héél goed. De 3 R’s – rust, reinheid en regelmaat – zijn de basis op het bedrijf. Met name reinheid en regelmaat komen heel sterk terug in hun bedrijfsvoering. Het erf ziet er altijd super strak uit. Ze voeren iedere dag consequent op dezelfde tijden. Kortom échte ondernemers voor de toekomst!”
Agroscoopbokaal
De Agroscoopbokaal is de jaarlijkse prijs voor klanten van ForFarmers die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd in acht sectoren. Het centrale thema dit jaar is ‘For the Future of Farming’, waarbij naast technische resultaten uit Agroscoop, ook is gekeken naar vooruitstrevende bedrijfsvoering en pioniersmentaliteit. De winnaars van 2022 blinken uit in vakmanschap, uiteenlopend van vernieuwende bedrijfsvoering, duurzaamheid, zeer goed dierenwelzijn of een hoge mate van efficiëntie.
Bron: ForFarmers