“Met zekerheid durf ik nu te stellen dat het drinkwater van onze koeien van topkwaliteit is. Voordat het zover is gekomen zijn we als bedrijf wel een lange weg afgegaan. Leidingwater is hier namelijk geen optie en grond- of oppervlaktewater is wisselvallig in kwaliteit. Ondanks de aanwezigheid van ontijzering en een ontharder bleven er veel problemen met het water, met verstoppingen en gezondheidsproblemen als gevolg. Met behulp van het Watter systeem is dat verleden tijd: door de continue desinfectie blijven de leidingen schoon zonder dat er veel arbeid of gevaarlijke chemicaliën nodig zijn.”
Simon Ruiter heeft de leiding over een melkveebedrijf in het Noord-Hollandse Grootschermer. Vanaf 1970 staat de boerderij op deze locatie en op korte termijn zal dochter Sofie met haar vriend de zaak overnemen van haar ouders. Het bedrijf bestaat uit 180 hectare grond met veel landschapsbeheer en is in de loop der jaren uitgegroeid tot circa 200 melkgevende koeien en 150 stuks jongvee.
Stinkend water
Simon geniet van het werk op de boerderij en heeft als ondernemer oog voor verbeterpunten. Zo ook het water: “Al jaren was ik bezig met het drinkwater voor de koeien. Er waren regelmatig verstoppingen en aanhoudende algen- en schimmelgroei in de bakken. Het water stonk en bij het doorspoelen kwam er veel drab uit de leidingen. Omdat ook de koeien gezondheidsproblemen hadden hebben we de GD opdracht gegeven tot onderzoek en bleek het water ernstig vervuild.”
“We hebben de communicerende vaten vervangen voor een leidingsysteem met hoge druk en tegelijkertijd de hardheid van het binnenkomende water aangepakt, maar dat mocht allebei niet baten. De oorzaak lag namelijk niet in de aanvoer, maar in de groei van biofilm in de leidingen: al komt het water perfect schoon binnen, er groeit alsnog een slijmlaag van bacteriën en schimmels.”
Slechte ervaringen met chemicaliën
Na contact met een vertegenwoordiger van Watter begon Ruiter eerst met een proefperiode met het Watter systeem: “Ik heb erg slechte ervaringen met het toevoegen van chemicaliën aan het water. Overdosering, verwisseling van vaten en andere menselijke fouten leiden tot gevaarlijke situaties voor de dieren en personeel. Het Watter-systeem biedt daarin een uitkomst, omdat het desinfectiemiddel maakt uit zout en water en dit continu een beetje toevoegt aan het drinkwater van de dieren. Het is geautomatiseerd waardoor het vanzelf werkt en erg veilig is: hoe minder werk je hoeft te verrichten, hoe minder er mis kan gaan.”
Sinds de ingebruikname van het Watter systeem, nu tweeëneenhalf jaar geleden, ziet de melkveehouder grote verschillen: “Ten eerste zijn de leidingen nooit meer verstopt geweest. Een wereld van verschil met vroeger, toen we elke twee à drie maanden door moesten spoelen met hoge druk. Ook zie ik dat het water zichtbaar schoon is en de druk is verbeterd, bakken staan niet meer leeg. Ik merk het ook aan het gedrag van de koeien: vroeger gaven ze de voorkeur aan de sloot wanneer ze naar buiten konden, maar nu komen ze juist naar binnen om te drinken.”
Vruchtbaarheid en gezondheid flink verbeterd
Het was daarom een logische keuze om na een halfjaar proefperiode over te gaan tot aanschaf: “De investering verdient zich bij ons terug door met name de verbeterde gezondheid van de koeien. Het vervuilde water van vroeger kostte de koeien vroeger teveel energie. Nu zien we een enorme verbetering van de vruchtbaarheid, de gezondheid en kan het optimale uit het voer worden gehaald. We merken nu dat wanneer de omstandigheden goed zijn, de productie met 1 tot 2 liter per koe per dag gestegen is ten opzichte van drie jaar geleden.”
Totaal kiemgetal | E. coli | |
4-10-2018 (voor Watter) | >300.000 kve/ml | >300 kve/ml |
6-11-2018 (na 1 maand) | 29.000 kve/ml | 10 kve/ml |
23-6-2021 (na 2,5 jaar) | 200 kve/ml | 0 kve/ml |
Watter B.V.
Zwedenlaan 12
9403 DE Assen
+31 (0)592 715 300