Om melkveehouders handvatten te geven voor gericht gebruik van kruiden in grasland heeft een aantal partijen afgelopen jaar de handen ineen geslagen in het project BioDiverseMelk.
Kruidenrijk grasland is gezond, smakelijk, robuust en is een belangrijke voorwaarde voor toekomstbestendig boeren binnen het nieuwe GLB. Maar wat leveren kruiden nou precies op als het gaat om diergezondheid, melksamenstelling en stikstof- en methaanuitstoot? Hoe kan een melkveehouder geld verdienen met de inzet? Daarover buigen bedrijven en onderzoekers zich in het project BioDiverseMelk. Het project is afgelopen jaar van start gegaan en is een samenwerking tussen Limagrain, Hogeschool Van Hall Larenstein, Dairy Campus, Friesland Campina en diverse andere partners uit de zuivelketen.
Welke kruiden zijn geschikt?
In de eerste fase van het driejarige project wordt onderzocht welke kruiden geschikt zijn en waarvan het effect verder gaat worden onderzocht. Uit een lange lijst komt een shortlist van vijf kruiden voort. Deze worden ingezaaid op percelen van Dairy Campus, het proefbedrijf van Wageningen UR in Leeuwarden. Hogeschool Van Hall Larenstein is één van de partners van Dairy Campus.
Wat doen de kruiden in de koe en met de melk?
In de volgende fase kijken de onderzoekers wat de invloed van deze kruiden is op de bodem en, na opname, op de koe. Wat is het effect op de diergezondheid en op de melksamenstelling? Zo wordt onder anderen gekeken naar de relatie tussen de opname van specifieke kruiden en bestanddelen hieruit en de invloed hiervan op pensfunctie, methaanemissie, eiwitvertering en -benutting, voeropname en melkproductie. Bepaalde bestanddelen hebben namelijk effect op de microbiële samenstelling in de pens en daarmee op het verteringsproces. Dit kan ook invloed hebben op de methaanemissie en eiwitbenutting. Kruiden kunnen invloed hebben op de smaak en de geur van melk en zuivelproducten. In het project wordt hier nader onderzoek naar gedaan.
Wat is het financiële perspectief voor de veehouder?
In de derde fase van het project worden de resultaten financieel doorgerekend. Daarbij kijken de onderzoekers ook naar mogelijke verdienmodellen voor melkstromen met kruidenrijk grasland en inkomsten uit agro-ecosysteemdiensten.
Kennis delen
Het project moet praktische kennis opleveren over gericht toepassen van kruiden in grasland. In de vierde fase van het project wordt deze kennis gedeeld zodat het in de praktijk kan worden toegepast.
Naast de zeven Havera graslandmengsels voor hoogwaardig gangbaar grasland, werkt LG aan de ontwikkeling van (gras)kruidenmengsels met maximale meerwaarde voor veehouder, koe en natuur. De samenstellingen, zoals LG Graslandkruiden, beproeven we in de praktijk en in onderzoeken zoals BioDiverseMelk. En het mengsel LG Grutto wordt al jaren met succes gebruikt voor het ondersteunen van de weidevogelstand.