De nieuwe regering heeft zich voorgenomen om in 2050 binnen de landsgrenzen klimaatneutraal te willen zijn. Hiermee gaat Nederland verder dan de Europese Klimaatwet voorschrijft. Daarin is vastgelegd dat in 2050 klimaatneutraliteit op EU niveau gehaald moet worden. LTO Nederland waarschuwt dat dit postzegeldenken voorbij gaat aan de unieke positie van ons land.
We zijn een zeer dichtbevolkt en bedrijvig land dat schaarste heeft in ruimte. Een land dat daarbij het geluk heeft dat er veel vruchtbare grond is waar voedsel geproduceerd wordt voor de omringende landen en EU. Daarom vraagt LTO aan de Tweede Kamer om af te zien van de ambitie voor klimaatneutraliteit binnen de landsgrenzen.
Vastleggen CO2
LTO onderschrijft het belang van tegengaan van opwarming van de aarde. De land- en tuinbouw is de sector die het hardst wordt geraakt door klimaatverandering. Daarom heeft de agrarische sector in de afgelopen dertig jaar al bijna 20 procent klimaatemissies gereduceerd en gaat hier mee door. De agrarische sector heeft legio oplossingen om bij te dragen aan het verminderen van klimaatemissies en het structureel vastleggen van CO2. Deze stappen kunnen boeren en tuinders zetten zolang er zicht is op voldoende beleidsruimte, financiële ondersteuning om stappen te nemen en met behoud of liever nog versterking van het verdienvermogen.
Op EU-niveau vereffenen
LTO vraagt de landelijke politiek daarom om in te zetten op concrete reductieplannen, maar niet op een onhaalbaar doel. Het is vele malen logischer als de het doel van klimaatneutraliteit ingezet wordt op Europees niveau. Lidstaten kunnen dan onderling, en met oog voor de regionale verschillen, de uitstoot vereffenen. Landen met veel ruimte krijgen daarbij compensatie voor het aanleggen van extra bossen. Doordat het huidige voorstel binnen de landsgrenzen denkt, verwacht LTO na de stikstofimpasse een nieuwe crisis door onhaalbare klimaatdoelen. Dan zal over dertig jaar de onvermijdelijk gang naar de rechter volgen om de doelen alsnog af te dwingen.
Klimaatfonds
Bij de invulling van de 35 miljard euro van het Klimaatfonds zijn er buiten de glastuinbouw geen voorstellen voor de landbouw- en landgebruik. LTO vraagt aan de Tweede Kamer om 1,5 miljard euro van het budget te bestemmen voor landbouwmaatregelen. Dit voorstel omvat onder meer supplementen voor het veevoer, inzet van monomestvergisting en investeringen in precisiebemesting-apparatuur. Met deze concrete set aan maatregelen kan de agrarische sector de klimaatemissies verder reduceren. Voedselproductie blijft echter onlosmakelijk verbonden met broeikasgasemissies door natuurlijke processen. Dit onderscheidt zich van emissies uit fossiele brandstoffen. Weliswaar zijn deze emissies deels te reduceren, maar in Nederland nooit tot nul. Verregaande maatregelen en zelfs een krimp van de veestapel gaan deze emissies niet op nul krijgen.
Bron: LTO Nederland