Soja is fors duurder geworden door de droogte in Zuid-Amerika. Hoewel het in Argentinië geregend heeft, blijft de markt zich zorgen maken over opbrengstverliezen. Verder op de grondstoffenmarkt: de graanmarkt blijft volatiel, sojahullen blijven krap en de invloed van het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
Graanmarkt blijft volatiel
De laatste 2 weken zagen we opnieuw een erg volatiele graanmarkt. Vorige week daalden de tarwe- en gerstnoteringen fors maar deze week zagen we de prijzen weer aantrekken. De oorzaken van de prijsdalingen op een rij:
- Een afnemende angst voor een onmiddellijke dreiging voor de tarwe-export agv de Rusland-Oekraïne crisis.
- De matige vooruitzichten voor de Franse export. Frankrijk heeft een geschil met Algerije waardoor de export stilligt. Frankrijk is normaal de hofleverancier van Algerije voor tarwe en gerst.
- Lagere graanprijzen voor export in Rusland door een verlaging van de exportheffing en lagere transportkosten.
- Gunstige regenval in de VS in de regio’s waar wintertarwe wordt geteeld.
- Winstnemingen door speculanten.
- Een sterkere euro.
Deze week zagen we dat op de lagere niveaus speculanten weer instapten en het bezoek van Poetin aan China resulteerde in een akkoord waarbij Rusland uit alle delen van het land tarwe en gerst kan exporteren naar China. Dit was eerder alleen voorbehouden voor enkele regio’s i.v.m. de vrees van China voor bepaalde graanschimmels. In handelskringen wordt gesproken van een doorbraak. Het nieuwe akkoord biedt Rusland de mogelijkheid om grote hoeveelheden via de Zwarte Zee naar China te exporteren. Dat zal ten koste gaan van de afzet vanuit Europa, Australië en Canada naar China.
Export Europa
De totale Europese graanexport ligt dit seizoen t/m januari op 27,4 miljoen ton en dit is 15% meer dan op eind januari 2021. Hiervan is 16,6 miljoen ton tarwe (+8%). De Europese Commissie gaat voor het huidige seizoen uit van een oogst van 130,5 miljoen ton tarwe (vorig seizoen 118,3 miljoen ton) en een eindvoorraad van 13,3 miljoen ton (8,9 miljoen ton vorig jaar). Tot 30 januari exporteerde de EU 5,07 miljoen ton gerst waarvan 2,02 miljoen bestemd was voor China.
USDA Verlaagd voorraden
Op woensdag 9 februari publiceerde het USDA weer haar maandelijkse WASDE rapport.
- Voor tarwe zagen we een daling van de wereldvoorraden door een hogere consumptie, meer handel en een lagere productie. De eindvoorraden werden verlaagd t.o.v. de prognose van januari met 1,7 miljoen ton tot 278,2 miljoen ton, de laagste voorraad in 5 jaar, en ook lager dan de marktverwachting van 279,9 miljoen ton,
- Voor mais werd de productie in de wereld verlaagd door lagere producties van mais in Brazilië en Paraquay, een iets lager verbruik en per saldo lagere eindvoorraden van 900.000 ton tot 302,2 miljoen ton. Analisten hielden rekening met lagere voorraden en zij verwachten dat door de droogte in Zuid-Amerika de maisproductie verder verlaagd zal gaan worden de komende maanden.
Conflict Rusland en Oekraïne
Rusland en Oekraïne spelen een cruciale rol in de levering van grondstoffen voor voeding en veevoer. Een oorlog zal ongetwijfeld leiden tot sancties en verstoring van de handelsstromen. Rusland is de grootste tarwe-exporteur ter wereld en Oekraïne is de nummer vier. Rusland en Oekraïne bedienen samen ongeveer 30% van de wereldtarwemarkt. Veel landen in Afrika en het Midden-Oosten zijn voor hun tarwevoorziening afhankelijk van de landen rond de Zwarte Zee.
Ook de gerstmarkt wordt voor ongeveer 30% bediend door Rusland en Oekraïne. En ook in de wereldhandel in mais speelt Oekraïne een grote rol. Het land is de tweede maisexporteur ter wereld en bedient in zijn eentje bijna 20% van de exportmarkt voor mais. Daarnaast is Rusland een grote exporteur van kunstmest. Als die leveringen wegvallen, wordt het lastig voor veel landen om de voedselproductie op peil te houden. Want kunstmest wordt dan erg duur en het is de vraag of er dan genoeg zal zijn.
Vooruitzichten
De tarweprijzen gaan flink op en neer. Vorige week waren het vooral winstnemingen die de koersen omlaag drukten. Maar op het lagere niveau stappen speculanten weer in en zien we de prijzen weer stijgen. Wanneer de weersomstandigheden de komende maanden gunstig zijn in de tarwe productie gebieden, kunnen de tarwenoteringen dalen. De berichten over de nieuwe oogst zien er goed uit en tot op heden zijn de granen goed de winter doorgekomen.
Maisprijzen
De maisprijzen zijn vast door een beter dan verwachte exportvraag en een dalende oogst in Zuid-Amerika. Inmiddels is het gevecht om de hectares in de Verenigde Staten begonnen. Gezien de huidige prijsverwachtingen zal de balans uitslaan naar een groter areaal sojabonen ten koste van mais. Op de fysieke markt daalden de graannoteringen voor directe levering de afgelopen 2 weken met 6 euro per ton voor tarwe, 5 euro per ton voor gerst en 1 euro per ton voor mais. Voor de levering op termijn bleven de tarwenoteringen gelijk, daalde gerst met 1 euro per ton en steeg mais met 5 euro per ton.
Fors duurdere sojamarkt door droogte in Zuid-Amerika
De droogte in Zuid-Amerika maakt dat de sojanoteringen de laatste 2 weken fors duurder werden. Hoewel het in Argentinië geregend heeft, blijft de markt zich zorgen maken over opbrengstverliezen. Het lijkt er op dat de gewassen onherstelbare schade hebben opgelopen. Voor Brazilië worden de prognoses steeds maar weer verlaagd en lijkt de markt rekening te houden met een oogst van 130 miljoen ton (vorig jaar 138 miljoen ton), terwijl de eerste prognoses in het najaar van 2021 nog uitgingen van 145 miljoen ton. Ook voor Argentinië en Paraquay zijn
de opbrengst prognoses verder verlaagd door droogte. In de Verenigde Staten wordt er van uitgegaan dat de export van soja de komende maanden aantrekt. China heeft de laatste tijd minder gekocht en verwacht wordt dat deze achterstand ingelopen gaat worden.
Op de fysieke markt zagen we de laatste 2 weken de sojanoteringen voor directe levering fors duurder worden met 27 euro per ton en raap deed er nog een schepje bovenop en steeg met 32 euro per ton. Voor de levering op termijn steeg soja met 40 en raap met 7 euro per ton.
Sojahullen blijven krap
De beschikbaarheid van sojahullen blijft voorlopig krap door een tegenvallende Argentijnse sojaoogst. Verwacht wordt dat er hierdoor minder verscheept gaat worden naar Europa. Ook palmpitschroot blijft krap door een tegenvallen oogst van palmpitten in Maleisië. Er is weinig activiteit op bietenpulp. In Frankrijk liepen de verkopen wat achter waardoor de prijzen wat verlaagd zijn. Duitse pulp (hoog suiker) en bietenpulp (laag suiker) zijn nu ongeveer even duur. Tarwegries is wat duurder geworden door een kleiner aanbod omdat er minder vraag is naar bloem.
Bron: Agrifirm