Iedere winter wanneer de temperatuur daalt staat u als veehouder voor de vraag: hoe zorg ik ervoor dat mijn kalveren op temperatuur blijven? Het is een grote uitdaging om de kalveren goed te laten groeien en gezond te houden in deze periode. Ongeacht de buitentemperatuur proberen kalveren een constante lichaamstemperatuur te behouden. Binnen de thermo neutrale zone (TNZ) kost het een kalf geen extra energie om haar lichaamstemperatuur op peil te houden. Zodra de buitentemperatuur buiten de TNZ valt heeft het dier wel extra energie nodig.
Een pasgeboren kalf heeft een thermo neutrale zone tussen de 10 en 28 graden Celsius. Wanneer de temperatuur onder de 10 graden valt en het kalf onvoldoende energie opneemt, zal het haar vetreserves verbruiken om op temperatuur te blijven. Een handige vuistregel is dat voor elke graad onder de TNZ de energie behoefte 2 procent toeneemt. Een simpele rekensom laat ons zien dat bij een temperatuur van 0 graden een kalf al 20% meer energie (calorieën) nodig heeft, enkel voor onderhoud. Indien het kalf deze extra energie niet krijgt zal dit leiden tot verminderde groei, ziekte en soms zelfs tot sterfte. Om dit te voorkomen moeten de dieren in een tochtvrije omgeving gehuisvest zijn en moet er meer energie gevoerd worden.
Meer energie
U kunt op verschillende manieren ervoor zorgen dat er meer energie gevoerd wordt aan uw kalveren. Ten eerste kunt u de frequentie van het aantal voerbeurten opschroeven; bijvoorbeeld van 2 naar 3 maal per dag voeren. Een andere optie is de hoeveelheid melk te verhogen. Ook kunt u ervoor kiezen de concentratie van de melkpoeder te verhogen. Daarnaast is het verstandig om eens goed naar de hoeveelheden van de verschillende bestanddelen in de melkpoeder te kijken. Melkpoeder met een hoger vetpercentage is voor de wintermaanden absoluut het overwegen waard.
Kalverdekje
Mensen doen in de winter graag een extra dikke winterjas aan, kalveren waarderen dit ook. Ieder kalf onder de 3 weken oud moet in de herfst en winter een kalverdekje dragen. Wanneer de temperatuur doorlopend boven de 0 graden blijft mogen de dekjes weer worden uit gedaan bij kalveren die ouder zijn dan 3 weken oud.
Huisvesting
Het is een enorme uitdaging om de huisvesting van kalveren warm en droog te houden. Een makkelijke manier om een inschatting te maken is door zelf op de knieën in het hok te gaan zitten en de volgende vragen te stellen. Blijven je knieën droog? Is er tocht voelbaar? Hoe is de luchtkwaliteit? Is er voldoende aanvoer van frisse lucht?
Het opfokken van gezonde, sterke kalveren is jaarrond een doelstelling van veel veehouders. Echter in de wintermaanden is er extra aandacht nodig om koude stress te voorkomen en optimale groei te behouden. Ondanks alle genomen preventieve maatregelen worden longontstekingen veel gezien in de winterperiode. Wilt u meer informatie over hoe u longontsteking kunt voorkomen door middel van vaccinatie? Neem dan rechtstreeks contact op met een van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Pauline Athmer (Zuid Nederland), 06-8100 2036, Ruth Meenks (Noord Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Oost Nederland) 06-2046 9304. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen, dan nemen wij contact met u op.