Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent ook dat u de mestboekhouding 2021 moet afsluiten. Hierbij hoort ook het opstellen van de Bex en aansluitend de kringloopwijzer. ABAB heeft de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij gezet.
Afhankelijk van de zuivelonderneming en eventuele speciale melkstromen is er een uiterste datum waarop de kringloopwijzer in de centrale database moet zijn ingediend. Informeer welke datum uw zuivelonderneming hanteert.
Juiste machtigingen
U moet de kringloopwijzer indienen via www.mijnkringloopwijzer.nl. Zorg dat u vooraf de juiste machtigingen doorgeeft. Het gaat dan om het inlezen van voer-, kunstmest– en strooiselgegevens, melkleveringen, bodem- en gewasanalyses, diergegevens, mesttransporten en vanaf dit jaar ook de gewasperceelsgegevens. Let op: de gewasgegevens zijn via de koppeltoolpas niet direct zichtbaar, maar wel binnen een week.
De benodigde informatie
Houd tijdens het invullen de benodigde informatie paraat en vul de tabbladen bedrijf, dier, voer, bodem en mest volledig in tot er allemaal groene vinkjes staan. Voor het tabblad bodem is het niet noodzakelijk om grondanalyses te hebben, maar voor een betrouwbaar resultaat is dit wel aan te raden. Doet u aan derogatie? Dan zijn bodemanalyses wel verplicht en mogen deze niet ouder dan vier jaar zijn op 1 februari 2022. De Europese commissie heeft nog geen beslissing genomen voor derogatie in 2022. Wij adviseren om hier wel op voor te sorteren met geldige grondanalyses.
Controleren en indienen
Als alle tabbladen afgevinkt zijn, is het verstandig om naar de signaleringen te kijken. Zo kunt u zien of er wellicht invoerfouten gemaakt zijn. Ook kunt u de conceptkringloopwijzer als pdf-bestand downloaden en controleren op mogelijke fouten. Als alles klopt, kunt u de definitieve kringloopwijzer 2021 indienen.
Het is verstandig om de kringloopwijzer goed te bestuderen om te bekijken wat u op basis van de uitslagen in 2022 kunt verbeteren. Schakel zo nodig een adviseur in.
Bron: ABAB