Voor de agrarische sector én het milieu moet het ministerie van LNV zich ten volste blijven inzetten voor derogatie. Die boodschap deelde LTO-voorzitter Sjaak van der Tak bij het kennismakingsgesprek met verantwoordelijk minister Henk Staghouwer.
“Derogatie behouden betekent geen verslechtering van het verdienvermogen voor onze ondernemers, een betere benutting van organische mest en dus minder gebruik van kunstmest, én een betere waterkwaliteit. Hernieuwde derogatie is dus van groot belang. LNV staat daarin reeds aan onze zijde, ik heb minister Staghouwer bij onze kennismaking op het hart gedrukt om echt het maximale te doen bij de Europese Commissie,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.
Tineke de Vries, portefeuillehouder Bodem en Water bij LTO Nederland vult aan: “De Europese Commissie (EC) heeft nog geen beslissing genomen over derogatie in 2022 en de jaren daarna. Het is allemaal veel te wankel, terwijl derogatie nou juist de ultieme vorm van kringlooplandbouw is: eigen mest op eigen grond en dus minder inzet van externe kunstmestinput. Geen derogatie betekent een grotere belasting op het milieu, meer kunstmestgebruik en harde klap voor het inkomen, om te beginnen – zo’n tien- tot twintigduizend euro extra kosten voor een gemiddeld bedrijf dat aan derogatie meedoet. Ook op de mestmarkt zou het einde van derogatie tot chaos leiden, daar is niemand bij gebaat.”
Europees besluit uitgesteld
Afgelopen maand bleek dat de derogatieaanvraag van Nederland niet op de agenda stond bij het Brusselse Nitraatcomité op 15 december 2021, een belangrijke vergadering voor de hernieuwing van de derogatie. De Europese Commissie is van mening dat het voorgestelde Nederlandse beleid onvoldoende is om aan de waterkwaliteitsdoelen te gaan voldoen. Inmiddels is het coalitieakkoord er. Mogelijk staan daarin verschillende maatregelen die voor de Commissie van belang zijn bij de beoordeling van de aanvraag. LTO dringt er hard op aan dat er op korte termijn overleg zal zijn tussen eurocommissaris Sinkevicius (Milieu) en minister Staghouwer. Vanuit LTO wordt tot snelheid gemaand en het is aan LNV en de Europese Commissie om zo snel mogelijk een tijdspad met praktisch perspectief aan boeren te communiceren.
Voorzitter, portefeuillehouder, vakgroepbestuurders en specialisten van LTO Nederland staan ondertussen in nauw contact met het ministerie van LNV om het belang van derogatie ten volste te blijven onderstrepen en onderbouwen.
Bron: LTO Nederland