Salmonellabesmettingen op rundveebedrijven vormen een bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van het rundvee. Salmonella is vaak langere tijd ongemerkt op een bedrijf aanwezig en kan dan op een onverwacht moment tot een ziekte-uitbraak leiden. Bovendien zijn de salmonella’s van runderen ook besmettelijk voor de mens.
Steekproefbloedonderzoek
Bij steekproefbloedonderzoek van GD werden op 11 procent van de zoogkoe- en vleesveebedrijven antistoffen tegen salmonella aangetoond. Dit is een concrete aanwijzing voor de aanwezigheid van een salmonellabesmetting. Daarbij werden in de periode oktober 2020 tot en met september 2021 op 31 verschillende zoogkoe- en vleesveebedrijven salmonellabacteriën gekweekt uit mestmonsters of sectiemateriaal.
Een goede manier om in beeld te brengen of op uw bedrijf ongemerkt een salmonellabesmetting voorkomt is een steekproefbloedonderzoek. Laat uw dierenarts hiervoor bloedmonsters nemen bij de jongste tien runderen die tenminste drie maanden op uw bedrijf zijn. Omdat we in de nazomer en het najaar de meeste verspreiding van salmonella zien; kunt u de monsters het beste kort na opstallen laten nemen.
Maatregelen om spreiding salmonella te voorkomen
Als het bloedonderzoek uitwijst dat op uw bedrijf salmonella voorkomt; laat u dan door uw dierenarts adviseren over praktische maatregelen om de verspreiding van de infectie op uw bedrijf te beheersen. Het opsporen van salmonelladragers vóór het volgende afkalfseizoen kan hiervan deel uitmaken.
Bron: GD