Zuring wordt vaak gezien als het lastigste onkruid in grasland. De wortelstokken van zuring kunnen soms weer opnieuw uitlopen. In dit artikel willen we u een advies geven voor een zo optimaal mogelijk resultaat tegen zuring.
De twee belangrijkste factoren voor een optimaal resultaat zijn:
- Veel blad: Bij zaadonkruiden geldt bij de bestrijding meestal; ‘hoe kleiner, hoe beter’. Echter bij wortelonkruiden zoals zuring is dat anders. Bij wortelonkruiden zoals zuring moet er namelijk juist veel blad op zitten om ook voldoende middel in de wortelstokken te krijgen. Zie foto’s hieronder.
- Groeizame weerscondities: De werkzame stoffen die de zuring moeten bestrijden grijpen in op het groeiproces van de zuringplant. Het beste effect heeft u dus bij actief groeiende zuringplanten. Dat betekent voldoende bodemvocht en milde weerscondities; dagtemperatuur tussen 15 – 25 graden Celsius, nachttemperatuur > 5 graden Celsius.
Wanneer het beste tijdstip qua stadium van de zuringplant?
Beste stadium is volle rozet stadium en begin stengelstrekking: vervolgens periode met meeste assimilatenopslag naar de wortel (neerwaartse sapstroom).
Wat is het beste moment om zuring te bestrijden in groeiseizoen?
Beste moment is vóór de eerste snede of na de derde.
- Kan vóór de eerste snede (mits milde temperaturen en niet te koude nachten) Meestal is dit vanaf 10-15 april. Daarvoor heeft de zuring vaak nog te weinig blad of het moet een warm en vroeg voorjaar zijn.
- Tussen de eerste en de tweede en de tweede en de derde snede is vaak wat minder geschikt. De zuringplanten vormen dan minder grote bladrozetten. Bovendien zit er vaak maar vier weken tussen deze maaisnedes waardoor het qua timing ook lastig is. Immers drie weken wachten voor voldoende blad en één week veiligheidstermijn. Dan zijn er dus maar een paar dagen dat een bespuiting mogelijk is.
- De derde snede is ongeveer eerste helft juli. Als u dan weer drie weken wacht voor voldoende hergroei, dan is het begin augustus. Vanaf dat moment is het ook een goed moment om de zuring te bestrijden. Dus dat betekent in de praktijk augustus, september en oktober. In feite kunt u net zo lang doorgaan in het najaar totdat de temperaturen te laag worden.
- Na de bespuiting kunt u na een week maaien of weiden. U hoeft niet te wachten totdat de zuring volledig afgestorven is.