Voor melkveehouders kan het interessanter worden om afgemolken koeien af te mesten. Albert Heijn wil dat op termijn negentig procent van het rundvlees in de eigen winkelschappen van Nederlandse herkomst is. Hiervoor zet de supermarktketen onder andere in op rundvlees van melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma.
Uitbreiding Albert Heijn-verkooppunten
Albert Heijn startte in 2020 binnen het Beter voor Koe, Natuur en Boer-programma met de verkoop van rundvlees afkomstig van afgemeste melkkoeien. Dit programma is een samenwerking met zuivelcoöperatie A-ware. Dit vlees ligt nu in honderdvijftig filialen. Nog dit jaar wil de supermarktketen dit aantal uitbreiden naar 250 en de bedoeling is dat in 2022 alle Nederlandse AH-winkels voornamelijk rundvlees van Nederlandse melkkoeien verkopen.
Driedubbel voordeel
Het Beter voor Koe, Natuur en Boer-programma biedt volgens Albert Heijn kansen voor klimaat, melkveehouder en koe. Voor het klimaat doordat de CO2-uitstoot per kilogram vlees lager is. De melkveehouder haalt zijn voordeel eruit omdat de afgemolken koeien meer opbrengen. Voor de koe is het volgens de supermarktketen beter omdat binnen het programma veelal weidegang wordt toegepast en de koeien na de laatste lactatie in rust en comfort kunnen uitgroeien tot volwaardige vleeskoeien.
‘Substantiële meerprijs’
Binnen het concept kan vlees van uitstootkoeien beter verwaard worden. De koeien moeten er uiteraard wel geschikt voor zijn. “Het concept biedt perspectief voor koeien met een dubbel doel”, weet woordvoerder Pauline van den Brandhof. Hoe hoog de meerprijs is die veehouders binnen het concept krijgen, kan de woordvoerder uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. “Ik durf wel te zeggen dat deze substantieel is”, aldus Van den Brandhof.
Jumbo is Albert Heijn voor: weiderundvlees van dubbeldoelkoeien al in de schappen
Jumbo was Albert Heijn al voor als het gaat om het afmesten van dubbeldoelkoeien: sinds kort heeft de supermarktketen zogenaamd ‘weiderundvlees’ in de schappen. De zwartgele supermarktketen verwerkt het weidevlees van dubbeldoelkoeien onder meer in mager rundergehakt, rundertartaar, burgers en stoofvlees. Begin volgend jaar breidt het bedrijf het assortiment uit met luxere rundvleesproducten.
Tekst: Gerben Hofman