“De mate van kneuzing van de maiskorrel heeft invloed op de voederwaarde. Door dit gegeven mee te nemen in de rantsoenberekening, kunnen veehouders nog gerichter voeren”, vertelt Bertho Boswerger, Innovatiemanager bij ForFarmers.
Om deze reden heeft ForFarmers de Korrel Proces Score ontwikkeld. Dit is een extra kengetal naast de kuilanalyse. De score geeft de mate van kneuzing van de korrel aan. Bepalen van de score kan meteen bij de oogst, maar ook nog als de mais al in de kuil zit.
Verteringssnelheid en voederwaarde beter in te schatten
De Korrel Proces Score geeft een betere inschatting van de verteringssnelheid en voederwaarde van de maissilage. Daardoor kunnen voerspecialisten volgens ForFarmers een nog betere inschatting maken van de eigenschappen van het product gedurende het seizoen en het rantsoen nog nauwkeuriger berekenen. “Dat heeft duidelijk voordelen voor het resultaat onderaan de streep”, aldus Boswerger.
Invloed inkuilduur en kneuzing
Samen met de inkuilduur speelt de korrelgrootte een belangrijke rol in de vertering. Naarmate de inkuilduur toeneemt, neemt de hoeveelheid bestendig zetmeel in de kuil af. De maissilage verteert dan sneller. Bij een grof gekneusde maiskorrel is de hoeveelheid bestendig zetmeel aanzienlijk hoger, vooral in de eerste maanden na hakselen. In de praktijk zijn hierdoor vaak meer onverteerde delen van korrels in de mest terug te vinden. Een intensiever gekneusde korrel verhoogt juist de verteringssnelheid.
Goede kneuzing noodzakelijk
Volgens ForFarmers moet elke korrel in tenminste vier delen worden gebroken voor de beste benutting, zeker wanneer kort na de oogst wordt begonnen met voeren. Alleen bij mais die niet goed is afgerijpt, maar toch geoogst wordt, zou een minder goede kneuzing van de korrel met meer grove delen volstaan. Bij droge mais (>38% ds) adviseert de voerleverancier de korrels nog intensiever te kneuzen, in acht of meer delen.
Verschil tussen maiskuilen
Hoewel het advies is om vrijwel steeds om intensief te kneuzen, zit er volgens ForFarmers in de praktijk duidelijk variatie in de deeltjesgrootte van de korrels tussen verschillende maiskuilen. Met behulp van de KPS kan hier in de rantsoenberekening rekening mee worden gehouden.
Tekst: Gerben Hofman