De Britse gezondheidsautoriteiten meldden dat er een geval van gekkekoeienziekte (BSE) is vastgesteld in de VK. Het dier is van de boerderij in Somerset in het zuidwesten van Engeland gehaald en gedood. Het Britse agentschap APHA meldt dat er geen risico is voor de volksgezondheid.
Voorzorgsmaatregelen gekkekoeienziekte
Er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen naar aanleiding van de besmetting. Deze maatregelen blijven geldig totdat ontdekt is waar de besmetting vandaan komt. Daarom is bijvoorbeeld het veetransport in de regio momenteel beperkt.
De uitvoer van het Britse rundvlees is niet getroffen. Sinds 2014 zijn er 5 BSE-besmettingen vastgesteld. Deze dieren waren niet bestemd voor de voedselketen, dus er is geen gevaar voor de volksgezondheid. Zodra een dier is verdacht van een besmetting, moet dit aan de Wereldgezondheidsorganisatie voor dieren gemeld worden. Het dier gaat dan gelijk naar een vernietigingsbedrijf.
Crisis in de jaren ’90
In de jaren ’90 was er sprake van een zware crisis rondom BSE-besmettingen. Miljoenen runderen moesten daarom worden afgemaakt. Tussen 1995 en 2016 zijn er 178 Britten gestorven aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een ziekte met als basis de gekkekoeienziekte.
Gekkekoeienziekte in Nederland
BSE is een infectieziekte die behoort bij de groep van “overdraagbare spongiforme encephalopathieën” of prionziekten. Sinds 1987 zijn er 88 runderen afkomstig uit Nederland gevonden met een besmetting. Er zijn sinds 2011 geen besmettingen van de gekkekoeienziekte in ons land vastgesteld.