Naar aanleiding van de hartenkreet van boeren: ‘Alsjeblieft, pak het Jacobskruiskruid aan!’, hebben Kamerleden Valstar en Van Campen (VVD) Kamervragen gesteld. Minister van LNV Carola Schouten komt met een antwoord. Omdat het slechts om een klein aantal dodelijke gevallen per jaar gaat, is een verdelgingsplicht niet gewenst.
Schouten werd onder andere gevraagd naar haar mening over dat de plant meer schade aanricht in plaats van oplost. Hier is zij het niet mee eens. “Er is weinig bekend over het daadwerkelijk aantal dieren dat ziek is geworden of is overleden als gevolg van vergiftiging door het Jacobskruiskruid. Volgens de Rijksuniversiteit Utrecht komt vergiftiging van paarden weinig voor en zijn er slechts weinig bevestigde gevallen,” vertelt ze in haar antwoord op de Kamervragen.
“Waarschijnlijk gaat het om enkele tientallen paarden per jaar die ziek worden of dood gaan door het eten van jacobskruiskruid. Bij Royal GD zijn de laatste drie jaar geen gevallen bekend van ziekte of sterfte bij rundvee door een vergiftiging met de plant.”
Massale groei van Jacobskruiskruid
In de Kamervragen is ook gevraagd of er sprake is van een explosieve groei van de plant. Meetgegevens van FLORON laten zien dat er in de afgelopen tien jaar geen sprake is van een toename. De massale bloei en toename kun je wel verklaren door de droge zomers van de afgelopen jaren. Ook is de laatste jaren is er meer rekening gehouden met biodiversiteit in het maaibeheer. Daardoor kan de plant ook beter groeien en bloeien.
Verantwoordelijkheid van gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat
De plant verspreidt zich vooral via wegbermen. Daardoor ligt de verantwoordelijkheid ook voornamelijk bij weg(berm)beheerder: Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten. Het is dus mogelijk dat er verschil is in aanpak. Schouten zegt daar op: “Niet op alle plekken vormt de verspreiding van het Jacobskruiskruid immers een risico en niet overal is daarom bestrijding gewenst, ook gezien de waarde van de soort voor de biodiversiteit.”
Verdelgingsplicht niet wenselijk
Schouten geeft aan in haar brief aan de Kamerleden dat een verdelgingsplicht niet wenselijk is. “Zoals ik heb aangegeven bij vraag 4 gaat het waarschijnlijk om een klein aantal dieren per jaar. Een verdelgingsplicht is niet gewenst. Er zijn meer dan 150 Nederlandse soorten insecten bekend die de plant gebruiken als voedselplant, waaronder meerdere Rode Lijst-soorten. Naast de functie als voedselleverancier is Jacobskruiskruid ook voor meer dan 30 soorten de plant die wordt gebruikt voor de voortplanting (waardplant).”