Er gebeurt veel op de grondstoffenmarkt. Zo is de graanmarkt flauw. De graannoteringen staan, volgens de laatste USADA-cijfers, onder druk. Op de sojamarkt zijn er kleine dalingen te zien in de noteringen. De eerste bietenpulp wat geleverd is, valt wat goedkoper uit dan vorig jaar.
Euro sterker
De euro is de laatste 2 weken opnieuw iets sterker geworden. Op vrijdag 10 september was de koers 1,184 wat 0,007 hoger is dan de koers van 2 weken geleden.
Graanmarkt flauw
In aanloop van de presentatie van de USADA-cijfers stonden de graannoteringen onder druk. Kopers wachten af en hadden weinig vertrouwen in een bullish rapport waardoor veel posities werden afgebouwd. De grootste paniek van het huidige graanseizoen is inmiddels wel verwerkt al blijven er natuurlijk de nodige zorgen, zoals altijd overigens. Het WASDE rapport was weinig verrassend en noteerde voor zowel tarwe als mais positieve cijfers. Over het algemeen waren de cijfers in het rapport wat beter dan verwacht, waardoor de prijzen wat onder druk kwamen.
Maisnoteringen
In de VS stonden de maisnoteringen verder onder druk door een naderende oogst (oogstdruk) en export verstoringen agv stormschade aan onder meer exportterminals in het Zuiden.
Graanprijzen onder druk op grondstoffenmarkt
De graanprijzen staan de laatste weken wat onder druk. De tarweoogst is zo goed als afgerond en de oogst van mais staat voor de deur. De oogstverwachtingen zijn door de gunstige weersomstandigheden over het algemeen positief. Door de krapte in de oude oogst NONGMO-mais is het prijsverschil met GMO-mais fors opgelopen en bedraagt op dit moment zelfs 40 eur per ton. Met het beschikbaar komen van de nieuwe oogst binnenkort zal dit prijsverschil weer verdwijnen.
Op de fysieke markt zagen we de laatste 2 weken een daling van de graannoteringen. Voor directe levering daalde tarwe met 12, gerst met 6 en bleef oude oogst mais gelijk. Voor de levering op termijn daalden de tarwenoteringen met 10 euro per ton, daalde gerst met 9 euro per ton en mais nieuwe oogst met 7 euro per ton.
WASDE-rapport positief voor soja
Op de sojamarkt zagen we licht dalende sojanoteringen door weinig vraag en de impact van orkaan Ida. Positief is ook een verbetering van de gewasconditie in de VS tot 57% “good to excellent”. Verder was de totale import van soja door China in de maand augustus iets lager dan vorig jaar. Het WASDE-rapport van vrijdag was positief voor soja met stijgende voorraden in zowel de VS als op mondiaal niveau.
De sojaoogst in de VS staat voor de deur en men verwacht er een goede oogst. Binnenkort worden de ogen weer gericht op Zuid Amerika waar men inmiddels al weer begonnen is met de inzaai van soja.
Krap seizoen voor koolzaad op grondstoffenmarkt
Door de goede crushmarges wordt er veel koolzaad verwerkt en is het aanbod van raapschroot aan de voorkant ruim. Fundamenteel is de markt voor raapschroot krap dit seizoen, dus een hoge crush op dit moment kan voor krapte zorgen later in het seizoen. Zonnepitschroot oude oogst in nauwelijks nog te koop. De verwachting voor de nieuwe oogst zijn gunstig waardoor het aanbod zonnepitschroot ruim kan worden.
Op de fysieke markt daalden de sojanoteringen met 5 euro per ton en daalde raap met 10 euro per ton. Voor de levering op termijn daalde soja met 1 en raap met 7 euro per ton.
Bietenpulp: nieuwe campagne komt er aan
De eerste bietenpulp nieuwe campagne zit eraan te komen en is toch wat vriendelijker geprijsd dan de pulp van het vorig jaar. Palmpuitschilfers zijn flink duurder geworden door een tijdelijk krappere beschikbaarheid en de hoge kosten voor zeevrachten. Dit laatste zorgt ook voor hogere prijzen voor sojahullen. Tarwegries is goed beschikbaar en is concurrerend met andere grondstoffen.
Bron: Agrifirm