Gemiddeld schommelt de voederwaarde van het weidegras rond 985 VEM, 200 g RE en 130 g suikers. De hogere voederwaarde is te verklaren door de hogere vertering coëfficiënt van de organische stof. Dit betekent dat de koeien in jonger gras weiden. Je zou daarbij ook hogere eiwitgehaltes verwachten, zo 225 tot 250 gram ruw eiwit net als andere jaren. De trend is nu juist dat de eiwitgehaltes eerder wat zakken in plaats van stijgen.
Bodemverdichting of tekort aan stikstof
Voor het wat lagere eiwitgehalte zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Onderweg zie je meerdere percelen die wat gelig toekijken en wanneer je de grond losmaakt en eraan ruikt, heeft deze een onaangename geur of stinkt zelfs zuur. Dit betekent dat de mineralisatie van stikstof achterblijft. Dit kan meerdere graoorzaken hebben. Percelen kunnen veel regen gehad hebben met een slechte ontwatering. Ook bodemverdichting door de zware eerste snede kan een reden zijn voor een lagere mineralisatie. Een derde mogelijke oorzaak is dat er tot op dit moment al heel veel gewas is geoogst. Als veehouders niet meer als anders hebben bemest, kan de stikstof gewoon langzaamaan op raken, waardoor ook het eiwit gaat dalen in het weidegras.
Benut het weidegras maximaal
De iets lagere eiwitgehaltes hoeven overigens helemaal geen nadeel te zijn. Zeker in grasrantsoenen is het hele hoge eiwit juist lastig om te benutten. Maar het is wel belangrijk dat de groei en daarmee de smaak van het gras intakt blijft. Is er nog stikstofruimte over dan is het advies om nog wat te strooien. Zeker wanneer je een voorjaarskuil met laag eiwit hebt, is het benutten van eiwit uit vers gras duidelijk een optie om te besparen op aankoop van eiwit.
Het aantal weide uren verhogen met DairyGrass Vroeg Rendement
Op 20 juli is er een brief door Carola Schouten naar de Tweede Kamer gestuurd met de uitwerking van de maatregelen voor de melkveehouderij ten behoeve van de wettelijk vastgelegde reductiedoelstellingen voor ammoniakemissie. In deze brief worden drie maatregelen genoemd die op sectorniveau behaald moeten zijn in 2025. Eén daarvan is het verhogen van het aantal weide-uren. Bij deze maatregel is het streven om in 2023 gemiddeld 90 weide-uren meer te hebben dan in 2018 en in 2025 gemiddeld 180 uren meer. In 2018 waren er gemiddeld 1031 weide uren (op basis van kringloopwijzer).
Met inzaai van DairyGrass Vroeg Rendement krijgt de veehouder de mogelijkheid om hier eenvoudig op in te spelen. Het mengsel bestaat uit vroeg doorschietend Engels raaigras tetra/diploïd. Vroeg doorschietende rassen hebben een vlotte beginontwikkeling waardoor er ruim veertien dagen eerder begonnen kan worden met beweiding. Kortom een mogelijkheid voor veehouders om eenvoudiger het gestelde doel te kunnen halen.
Groei weidegras blijft op peil
De grasgroei blijft goed met gemiddeld een 60 kilo ds/ha/dag. Vorig jaar lag de grasgroei als gevolg van droogte op slechts 20 kilo.
Bron: Agrifirm
Meer weten over de maaisnede? Lees hier verder!