Gemiddeld is de voederwaarde van het weidegras min of meer vergelijkbaar met vorige week, ca. 960 VEM, 195 g RE en 120 g suikers. De verschillen in voederwaarde zijn ook deze week opnieuw groot waardoor je niet uit kan gaan van het gemiddelde. Zo varieert de VEM tussen 920 en 990 VEM en het ruw eiwit tussen de 160 en 215 g RE/kg ds.
Deze verschillen in voederwaarde kunnen voor een gedeelte verklaard worden uit het aandeel ruwbeemd. Op verschillende plaatsen is als gevolg van de vochtige omstandigheden na de zware eerste snede het aandeel ruwbeemd hoog en de voederwaarde van ruwbeemdgras is 100 tot 120 VEM per kg ds lager dan van raaigras. Daarnaast is ruwbeemd minder smakelijk waardoor de opname aanzienlijk lager is. Veel ruwbeemd in het gras kost dan ook melkproductie.
Tegenvallende opname weidegras
Een tegenvallende grasopname vanwege smaak is alleen op te lossen door extra bij te voeren aan het voerhek én te zorgen dat er niet in te lang of doorgeschoten gras geweid wordt. Regelmatig zorgen voor etgroen is daarbij het advies. Dat betekent dat er om de ca. vier weken gemaaid moet gaan worden.
Effect van ureumgehalte
Ook het grote verschil in ruw eiwit kan aanleiding zijn voor tegenvallende technisch resultaten. Bij overdag weiden komt het verschil in opname aan ruw eiwit te vergelijken met 0,75 tot 1 kg soja. Bij hoge ureumgehalten in de melk en tegenvallende melkproductie is het advies om vooral (pens)energierijke producten te voeren. Dit zorgt voor een betere penswerking waardoor de melkproductie stijgt en het eiwit beter benut wordt.
Bij lage ureumgehalten én tegenvallende melkproductie kan het zijn dat er onvoldoende eiwit in het gras zit, waardoor er een tekort aan eiwit op pensniveau ontstaat. Door eiwit bij te voeren kan de melkproductie stijgen.
Grote verschillen in grasgroei
Gemiddeld kwam de grasgroei afgelopen week op 35 kg ds/ha/dag. De oorzaak van de lagere grasgroei is divers. Op een aantal bedrijven zijn de percelen geweid of gemaaid waardoor er nog nauwelijks gras staat voor een hoge groei, terwijl in het Noorden van het land de grasgroei vrijwel stilstond als gevolg van droogte. Dit laatste kun je nauwelijks voorstellen met de beelden vanuit Limburg. Kortom zeer grote lokale verschillen.
Bron: Agrifirm