Gevaarlijke combinatie van factoren verhoogt het risico op omgevingsgebonden mastitis.
Bekend is dat de bacteriedruk in het ligbed van melkkoeien tijdens warme zomerdagen flink kan stijgen, gecombineerd met een lagere weerstand door het optreden van ‘hittestress’ zijn uw koeien gevoeliger voor het oppakken van een uierinfectie.
“Uiergezondheid is een vreselijk ingewikkeld verhaal”, begint Jantijn Swinkels, specialist runder-gezondheid bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Of een koe een uierontsteking krijgt, hangt af van veel factoren. De weerstand van de koe speelt een heel belangrijke rol bij de bevattelijkheid voor uierinfecties, maar ook de besmettingsdruk vanuit de omgeving (onder andere het ligbed) is een factor van belang. “Een vuil ligbed is dus zeker een risico”, stelt Swinkels. “In de praktijk zorgen de kiemen E. coli, klebsiella en Streptococcus uberis voor de meeste problemen op melkveebedrijven. Kiemen uit het ligbed kunnen via het slotgat in de spenen de uier binnendringen, alsook via de bek”. (bron; Veehouder en Veearts, april 2014)
Doeltreffende aanpak met Actisan
Actisan is een biocide geregistreerd boxinstrooimiddel met een ontsmettende werking op basis van Salicylzuur. Door de vochtbindende werking van minimaal 250% is het drogend effect van Actisan uitzonderlijk te noemen. Verder onderscheid Actisan zich van veel gangbare kalkhoudende producten door zijn verzurende werking.
Door de combinatie van deze eigenschappen zorgt u met het gebruik van Actisan voor een bacteriologisch ongunstig leefklimaat. Daarnaast zorgt het werkzame bestanddeel Salicylzuur voor het actief afdoden van bacteriën. Kortom, een sterk verlaagde bacteriedruk, waardoor minder kans op mastitis. Belangrijk te weten is dat de speenhuid, door het gebruik van Actisan niet nadelig beïnvloed wordt.
Praktische toepassing: Strooi tijdens risicovolle perioden uw ligboxen in met Actisan, eventueel kunt u in minder risicovolle perioden een alternatief als Actiplus gebruiken.
Dierenartsen over uiergezondheid en Actisan
Door de bewezen werking (biocide registratie) en gesterkt door de resultaten van een aantal eenvoudige veldproeven*, raken er steeds meer rundveedierenartsen overtuigd van de positieve invloed van Actisan.
*)Op een melkveebedrijf met diepstrooiselboxen zijn de helft van de boxen behandeld met Actisan en de andere helft niet. Vervolgens zijn er na twee en zes weken monsters uit de boxen genomen en onderzocht op klebsiella-kiemtelling door de Gezondheidsdienst voor Dieren. “In de behandelde boxen bleek de klebsiella-kiemtelling 50 procent lager te zijn dan in de onbehandelde boxen. Vanzelfsprekend zullen deze resultaten positiever uitvallen op bedrijven met matten of matrassen als boxbedekking.”
Ook voor gebruik tijdens de droogstand bewijst Actisan zijn kwaliteit, wat zeker van belang is nu het structureel droogzetten met antibiotica onder druk staat. Verschillende dierenartsenpraktijken hebben Actisan reeds opgenomen in hun assortiment.