In de zomer is door hogere temperaturen sprake van een verhoogd gezondheidsrisico voor koeien. Belangrijke factoren hierbij zijn een verlaagde weerstand door het optreden van hittestress en een sterke ontwikkeling van omgevingskiemen door hogere temperaturen. Mastitis is één van de nadelige gevolgen van hittestress. Hittestress en mastitis hebben verstrekkende nadelige consequenties voor de gezondheid en productie van uw melkkoeien. Voorkomen is beter dan genezen.
Door de inzet van Litha pH+ mineralen en Actisan ligbedinstrooimiddel houden veehouders hun veestapel ook in de zomer in topconditie. Litha pH+ voegt een pensbuffer toe aan het dagelijkse rantsoen van koeien, terwijl met Actisan dankzij het grote vochtbindende vermogen en het actieve bestanddeel salicylzuur de hygiëne, ook bij hoge temperaturen, wordt geborgd.
Symptoomherkenning
Een lusteloze en suffe koe, een koe die ineens plat ligt. Met hoge temperaturen kan dat zomaar gebeuren als gevolg van hittestress. Het eerste wat opvalt aan een koe die het warm heeft, is de versnelde ademhaling. Zo probeert het dier zo veel mogelijk warmte te verliezen. Vanaf een temperatuur vanaf 25 graden Celsius zal een koe negatieve gevolgen van de warmte ondervinden. Hoe hoger de melkproductie, hoe lager die grens ligt.
Ook een hoge luchtvochtigheid, van boven de 60 procent, bemoeilijkt het afkoelen. De inwendige temperatuur stijgt bij hogere voeropnames en dus zijn de betere, hoogproductieve koeien gevoeliger voor de hitte. De impact van hitte stress is groot: minder drogestofopname, productieverlies en meer risico op pensacidose en diarree veroorzaakt door een verschuiving van de darmbacteriën. Door de snelle en oppervlakkige ademhaling daalt de CO2 concentratie in het bloed (en HCO2 –) en is het bloed minder zuur. Hierdoor halen de nieren minder K+ terug uit de urine.
Een tekort aan kalium, hypokalemie, leidt tot spierzwakte en depressie. Door het toevoegen van Litha pH+ aan het dagelijkse rantsoen wordt de kans op hypokalemie aanzienlijk verkleind. Daarnaast is het belangrijk om maatregelen te treffen om de hitte tegen te gaan. Dit kan door te ventileren en de inzet van sprinklers, bij voorkeur op het dak van de stal. Uiteraard dienen de koeien over voldoende drinkwater te beschikken. Onder normale omstandigheden drinkt een koe tot wel 100 liter water per dag. Op warme dagen kan dit oplopen tot 150 liter per dag.
Litha pH+: weerstandverhogend
Litha pH+ verhoogt de weerstand van de koe en helpt om pensverzuring te voorkomen. De langdurige werking van het goed opneembaar calcium in combinatie met het snel opneembaar bi-carbonaat resulteert in een stabiele pens pH. Door een optimale ruwvoeropname zijn koeien minder gevoelig voor hittestress. Een efficiënte pens microflora optimaliseert de vertering. Litha pH+ levert vitamine B1 (thiamine), nodig voor het koolwaterstof metabolisme en essentiële sporenelementen, zoals kobalt, voor productie van vitamine B12.
Actisan: verlaging infectiedruk
Hoge temperaturen dragen bij aan een prima leefklimaat voor ziektekiemen. Door de inzet van Actisan wordt het aantal mastitisverwerkers in het ligbed van koeien significant verminderd. Actisan is een geregistreerd instrooimiddel (14576 N) voor optimale ligbedhygiene bij landbouwhuisdieren. Door het vochtbindend vermogen van >250% en een bewezen desinfecterende werking, bekleedt Actisan een excusieve positie in de markt van mastitis preventiemiddelen. Door de unieke eigenschappen van Actisan werkt het tegen schadelijke bacteriën die in ligbedden voorkomen, zoals E.coli, Klebsiella en Streptococcen. Actisan heeft geen nadelige consequenties voor de speenkwaliteit van de koeien, is gemakkelijk strooibaar en heeft bovendien een ammoniakbindend effect.
Litha pH+ en Actisan zijn producten van Timac Agro Nederland BV, een specialist op het gebied van diervoeding, bodemverbetering en bemesting in de agrarische sector. Als onderdeel van de Roullier groep levert Timac Agro Nederland BV zijn distributiepartners en eindgebruikers gepatenteerde en kwalitatief hoogwaardige producten. Binnen de groep waarborgen internationale samenwerkverbanden met universiteiten, onderzoeksinstanties en een R&D-afdeling met voortdurende innovatie.
Meer informatie
Heeft u vragen over Lithamax en de werking hiervan? Neem dan contact op met één van de accountmanagers of bekijk de website www.timac-agro.nl/hygiene-en-voeding.
Regio Noord Johanna Draaijer 06 13134649
Regio Oost André Schieven 06 83440403
Regio Zuid Patrick Timmermans 06 46155875
Regio West Edzard van Delden 06 11395207