Het spuitseizoen is aan de gang – dat kan soms leiden tot bezorgdheid bij omwonenden. LTO Nederland vindt het belangrijk dat boeren en tuinders het gesprek met hun buren over dit onderwerp aan kunnen blijven gaan. Zo kunnen eventuele zorgen van omwonenden worden weggenomen en houden we het maatschappelijk draagvlak voor de sector in stand. De folder ‘Gewasbescherming en omwonenden’ biedt daarvoor handvatten.
Hoewel uit verschillende onderzoeken naar mogelijke gezondheidsrisico’s bij toepassing van gewasbescherming geen sprake blijkt te zijn van een gevaar voor de gezondheid, verhardt het debat over gewasbescherming en omwonenden. Voor LTO Nederland is het van belang dat boeren en tuinders het gesprek aan blijven gaan met hun omgeving; goed overleg maakt veel bespreekbaar.
Communiceren, informeren en luisteren
Goede communicatie staat voorop. Persoonlijk contact met je buren kan dus helpen. Zorg er daarbij voor dat je goed geïnformeerd bent: wat gebeurt er in de omgeving, en wat zijn de gebruiksvoorschriften bij het middel dat je gebruikt? Neem ten slotte de zorgen van omwonenden serieus en luister naar de mogelijke vragen. Mocht het niet lukken om een goede verstandhouding op te bouwen rond dit onderwerp, schakel dan hulp in. Bijvoorbeeld van een buurtgenoot, een LTO-bestuurder of een adviseur.
Wetenschappelijke onderbouwing
Alle gewasbeschermingsmiddelen die zijn toegelaten op de Nederlandse markt hebben een onafhankelijke wetenschappelijke risicobeoordeling ondergaan. LTO Nederland vindt dit belangrijk: boeren en tuinders moeten er op kunnen vertrouwen dat de middelen die ze gebruiken veilig zijn voor mens, dier en milieu. Daar waar verder wetenschappelijk onderzoek nodig is, steunt LTO Nederland de uitvoering ervan. Boeren en tuinders, hun gezinnen en medewerkers zijn immers óók omwonenden.
Bron: LTO Nederland