Tegenwoordig gebeurt het regelmatig dat ouders of andere familieleden een geldlening verstrekken voor de financiering van een eigen woning. Zeker gezien de huidige rentestand voor spaargeld kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn. Maar zijn familieleningen een goed alternatief voor een bancaire lening?
De aftrek van rente
De rente over een familielening kan in principe, net zoals bij een hypothecaire lening via de bank, als rente eigenwoningschuld in aftrek worden gebracht. Toch blijkt in de praktijk dat de aftrek van deze rente bij de Belastingdienst regelmatig vragen oproept bij de behandeling van de aangifte inkomstenbelasting. Kennelijk is er sprake van enig wantrouwen als het om familieleningen gaat.
Op basis van een WOB-verzoek verstrekte de Belastingdienst onlangs meer informatie over de beoordeling van de aanvaardbaarheid van familieleningen. Hieruit blijkt dat de belangrijkste vraag zich richt op hoe bij een familielening moet worden vastgesteld dat de verschuldigde rente een reële vergoeding is voor het ter beschikking stellen van de hoofdsom van de lening.
Reële rente
Wil er sprake zijn van een verschuldigde rente? Dan moet er in de eerste plaats daadwerkelijk sprake zijn van een geldlening. De vervolgvraag is of de rente een aftrekbare eigenwoningrente vormt. De betaalde rente mag immers geen betrekking hebben op het voldoen van andere verplichtingen. Vervolgens moeten ze toetsen of de rente reëel is. Van een reële rente is sprake als onder vergelijkbare omstandigheden met een onafhankelijke derde eenzelfde rente zou worden overeengekomen. Bijvoorbeeld voor een hypothecaire lening bij de bank.
Voorkom discussie
U voorkomt discussie met de Belastingdienst als u voor de lening vergelijkbare voorwaarden stelt als de bank bij een hypothecaire lening. Het gaat hier dan met name om de zekerheid, het aflossingsschema en de hoogte van de rente. Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan staat niets het recht op renteaftrek in de weg.
Bron: ABAB