Door het late en natte voorjaar duurde het lang voordat de eerste snede gemaaid werd. Dat betekent dat veel veehouders lang op het oude weideplatform de koeien moeten laten weiden. Dit heeft ook effect op de kwaliteit van het ruw eiwit in het weidegras. Vooral het eiwitgehalte is met gemiddeld 185 g RE/kg ds laag. Daar heeft overigens het gros van de veehouders last van, want de spreiding was klein.
Voor veehouders met veel gras in het rantsoen is dit gunstig voor het ureumgehalte in de melk. Maar wanneer er ’s nachts een flink portie snijmais wordt bijgevoerd kan het verstandig zijn om het tekort aan eiwit te corrigeren aan het voerhek.
Grote verschillen in ruw eiwit in voederwaarde gras
Gemiddeld bevatte het gras afgelopen week 1015 VEM, 185 g RE en 150 g suikers. De verschillen waren echter groot. Zo bevatte het gras bemonsterd op het “oude” weideplatform slecht 950 VEM, terwijl op de percelen waar de koeien nog niet zo lang lopen de voederwaarde nog op bijna 1050 VEM uit kwam. Kortom een verschil van 100 VEM/kg ds. Bij een opname van 7 kg ds aan weidegras toch al snel 1,5 kg melk meer uit gras.
Grasgroei weidesnede
Afgelopen week steeg dank zij de mooie weersomstandigheden de grasgroei op de weidepercelen die al eerder gemaaid zijn. Daarbij kwam de grasgroei gemiddeld uit op ruim 60 kg ds/ha/dag. De groeicijfers worden momenteel sterk beïnvloed door het stadium waarin het verkeerd (kort geleden gemaaid, in de aar schietend gras). Er zijn dan momenteel ook grote verschillen binnen en tussen bedrijven/regio’s.
Kleine kunstmestgift op weidepercelen
Kies de percelen waarop je wilt gaan weiden en geef ze geen dierlijke mest. Een kleine kunstmestgift is eerst genoeg.
Oude weideblok eerst schoonmaaien?
De percelen waar straks de koeien uitkomen hebben door het natte en koude weer en omdat het gras gaat doorschieten meer bossen dan anders. Het advies is dan ook om deze eerst schoon te maaien en dan pas te bemesten.
Bron: Agrifirm