De Flingk KSS Strooier wordt wel als een alleskunner omschreven. Niet voor niets dat Brigitte van den Brand van Landbouwbedrijf Van den Brand in het Gelderse Bern deze machine als een welkome aanvulling ziet. “Het strooien van de boxen is gewoon een intensieve klus. Deze techniek gaat ons meteen een stuk arbeidsverlichting geven.”
200 dubbeldoel MRIJ-koeien op het melkveebedrijf
De melkveehouderij in Bern houdt meer dan 200 dubbeldoel MRIJ-koeien in een ruim opgezette ligboxenstal. “Het bedrijf run ik samen met mijn vader en oom. Mijn moeder zorgt voor de administratie van het bedrijf.” Brigitte van den Brand is zelf internationaal georiënteerd. Ze heeft ervaring op gedaan bij melkveehouders in het buitenland. Haar mondiale oriëntatie zorgt er wel voor dat haar vader en oom bij haar afwezigheid wat harder moet werken.
Unieke mogelijkheid om in Nederland boer te worden
De toekomst ligt desalniettemin in Nederland, ook omdat ze de kans krijgt om het familiebedrijf voort te zetten.
“Een unieke mogelijkheid om in Nederland boer te worden. Een kans die ik moet pakken”, vindt Van den Brand.
Het bedrijf hoopt ze zolang mogelijk op dezelfde manier voort te zetten. “Mijn vader en oom zijn beide de zestig gepasseerd en zijn nog heel vitaal. Hun ziel en zaligheid zit in het familiebedrijf. Ze staan al hun hele leven klaar voor de boerderij. Ik zie het voorlopig nog niet gebeuren dat ze het werk loslaten en een stapje terug doen.”
Instrooien van de boxen
Voor de omvang van het bedrijf zijn simpele dingen als het instrooien van de boxen een behoorlijke belasting. “In de winter strooit mijn oom twee keer per dag met een kruiwagen de boxen in met gehakseld stro. Ondanks dat ik als vrouw fysiek mijn mannetje sta, vind ik eigenlijk dat we dit niet met een kruiwagen hoeven te doen.”
Op een beurs kwam Van den Brand eerder al in aanraking met Flingk. “Zij maken echt goede bakjes. De doseerwalsen van de instrooibak worden hydraulisch aangedreven, dit maakt de machine extra degelijk. Nu werken we met gehakseld stro, maar ook andere producten kunnen met de KSS worden gestrooid. De keuze is reuze.”
Een instrooibak een flinke arbeidsverlichting
De instrooier is met het oog op arbeidsverlichting meteen een welkome aanvulling. “Dat zou super zijn. Sommige dingen moet je gewoon automatiseren. Zo werken we ook met een drinkautomaat. Achteraf is mijn vader zo blij mee met die keuze. Hij heeft in het verleden met zoveel emmers gesjouwd. Natuurlijk moet je de automaat goed kalibreren en voor het poeder afstellen, maar het zorgt voor zo’n enorme verlichting van het werk. Ik ben er van overtuigd dat een instrooibak een flinke arbeidsverlichting en iedere dag een grote tijdswinst oplevert.”
KSS instrooier
De alleskunner. Deze instrooier is gemaakt om de zwaardere en moeilijk te verwerken strooisels zoals paardenmest en een mengsel van kalk/water/stro te kunnen strooien. De bak heeft een speciale vorm waardoor het strooisel makkelijk zakt. De twee separaat aangedreven doseerwalsen hebben een zware hydraulische aandrijving en zorgen ervoor dat er geen brugvorming optreed. De strooier kan zaagsel, gemalen stro, gehakseld stro, compost, dikke fractie, paardenmest, kalk en een mengsel van kalk/water/stro (behalve de KSS 2000 t/m KSS 4500) verwerken.
Voor zaagsel, gemalen stro, gemalen koolzaadstro, droge boxcompost, een mengsel van zaagsel / gemalen vlas en kalk, pure kalk en stropellets is de optie verstelbare bodemplaat vereist.
Help Brigitte naar de winst en stem!
Vindt u dat Brigitte moet winnen en de KSS instrooier op het melkveebedrijf in Bern moet komen te staan? Stem hieronder of ga naar acceptatie.melkveebedrijf.nl/winactie-flingk/!
Wie zijn de andere twee kanshebbers?
Deze winactie is voorbij, u kunt niet meer stemmen.